• Hem
  • Jobb
    • Översikt
    • Tips för jobbsök
  • Utbildning
  • Kalender och Aktiviteter
  • Kontakt

Utbildning efter gymnasiet

Om du har bestämt dig för att läsa vidare efter gymnasiet finns det flera vägar att gå. Kanske har du läst en inriktning som gör dig behörig till specifika utbildningar, men med bara en grundläggande behörighet från gymnasiet finns det många utbildningar du kan läsa. Här går vi igenom vilka olika typer av utbildning du kan välja mellan, och var du hittar kurser och utbildningar.

Olika typer av högre utbildning

Det är lätt att bli förvirrad av vad olika saker innebär när du ska läsa vidare efter gymnasiet. I Sverige har vi flera olika lärosäten, med olika typer av utbildningar och behörighet. Här kan du läsa om skillnaderna och kanske få hjälp att välja nästa steg själv.

Yrkeshögskola

Yrkeshögskolan består av utbildningar som är framtagna specifikt för att matcha arbetsmarknadens behov. Utbildningarna ger därför oftast goda chanser till anställning direkt efter avslutad utbildning. YH-utbildningar måste godkännas av Myndigheten för Yrkeshögskolan, så om du ser en YH-märkning på en utbildning kan du vara säker på att den är legitim.

YH-utbildningar finns inom de flesta branscher, och flera aktörer erbjuder specialiserade och vitt skilda utbildningar. Här är 4 exempel i olika branscher.

1 INSU – kyl- och värmepumpsteknik-utbildning

INSU erbjuder 9 YH-utbildningar inom el och VVS, med allt från kyl- och värmepumpsteknik-utbildning till VVS-ingenjör. Installationsbranschen är expansiv och det finns goda framtidsutsikter för utbildade VVS-montörer och andra installatörer. Utbildningarna kräver endast grundläggande behörighet och är en bra väg ut på arbetsmarknaden.

2 Restaurangutbildning hos Restaurangakademien

Restaurangakademien erbjuder restaurangutbildningar, både inom och utanför Yrkeshögskolan. Restaurangbranschen är ett populärt område för många ungdomar, och är ofta lätt att glida in i utan tidigare erfarenhet. Med en specialiserad restaurangutbildning kan du dock påverka dina valmöjligheter och din lön till det bättre.

3 Hovslagare och beridare hos Flyinge

Flyinge ger yrkesutbildningar för hästintresserade. Här kan du läsa till hovslagare eller beridare, inklusive kvalificerad tilläggsutbildning för yrkesverksam hovslagare. Som beridare får du en heltäckande utbildning i utveckling av hästar, från inridning till att ta fram tävlingshästar. Vill du jobba med hästar har Flyinge utbildningen för dig.

4 Miljönära arbete på Biologiska yrkeshögskolan

I Skara kan du på Biologiska yrkeshögskolan lära dig mer om grön näring och förbereda dig för en framtida arbetsmarknad. Utbildningarna är utvecklade nära branschen och baseras på internationell forskning och vetenskap. Här kan du utbilda dig till bland annat agrotekniker, djurvårdare, ledare inom skogsföryngring eller hovslagare.

Högskola och universitet

Universitet och högskolor är högre lärosäten som bedriver både forskning och utbildning. Regeringen beslutar om en högskola har rätt att kalla sig universitet. Tidigare var uppdelningen baserad på antalet vetenskapsområden på skolan, men idag är det alltså en bedömningsfråga av regeringen. Högskolor är tack vare denna tidigare uppdelning ofta mer specifikt inriktade, som Chalmers tekniska högskola, Gymnastik- och idrottshögskolan eller Konstfack.

Störst är de statliga universiteten i landets traditionella studentstäder, och deras kursutbud täcker ofta in alla tänkbara ämnen och intresseområden. Du hittar alla Sveriges universitet och högskolors utbildningar på Studera.nu, som drivs av Universitets- och högskolerådet.

Komvux

Komvux – kommunal vuxenutbildning – är precis som det låter en utbildning i kommunens regi. Utbildningen är till för att alla i samhället ska ha möjlighet att få en utbildning på grund- och gymnasienivå. Många läser Komvux-utbildningar för att få grundläggande behörighet för att kunna söka vidare till universitet eller högskola. I dag prioriterar Komvux sökningar från personer utan betyg i ämnen, vilket gör det lite svårare för personer att ”läsa upp” ämnen man fick låga betyg i.

Du måste ha fyllt 20 för att kunna läsa på Komvux, eller tidigare om du har en gymnasieexamen eller slutbetyg. Du söker oftast till Komvux enklast på din kommuns egen hemsida. Läs även mer på Komvuxutbildningar.se

Folkhögskola

Konceptet folkhögskola är särskilt nordiskt, och den första folkhögskolan grundades i Danmark 1844. Syftet är ett ge den breda befolkningen utbildning, oavsett tidigare erfarenhet och utbildning. Det finns i dag 155 folkhögskolor i Sverige, vissa med bred inriktning, vissa med specialiserade kurser. På folkhögskolorna uppmuntras diskussion och samtal, och du är som elev med och påverkar dina studier.

Folkhögskolan är till för alla och är inkluderande och välkomnande. Många folkhögskolor har boende så att du kan bo där under utbildningen. Läs mer om folkhögskolan och sök till alla folkhögskolor i Sverige på Folkhogskola.nu.

Läs mer om livet efter gymnasiet

Jobb för unga efter gymnasiet Fritidsaktiviteter och kalender

På ungochdum.se hjälper vi dig som är ny i vuxenlivet att hitta rätt bland utbildningar, jobb och aktiviteter. Vi guidar dig bland olika typer av jobb och anställningsformer och tipsar om bästa utbildningarna och resurserna för att läsa mer.

Jobb för unga Tips för jobbsök Utbildning Kalender och Aktiviteter Kontakt

Copyright © All Rights Reserved