Om du snart ska eller nyss har tagit studenten kan världen te sig en aning skrämmande. Om du bestämt dig för att du vill börja jobba och inte plugga vidare direkt finns det mycket information på nätet att ta del av. Här hjälper vi dig att hitta lediga jobb för unga och råd kring arbetssökande och arbetslivet. För tips om att skriva CV och personligt brev, se vår sida om jobbsök.
Som ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att veta var jobben finns. Det finns dock flera tjänster för att hjälpa dig hitta rätt. Arbetsförmedlingen har särskilda sidor för jobb med dig utan högre utbildning, och beroende på vilken typ av jobb du söker finns specifika hemsidor att vända sig till. Du kan läsa mer om vilka lagar och regler som gäller för ungdomsarbete hos Arbetsmiljöverket.
Extrajobb är en informell benämning på jobb du har vid sidan av din huvudsakliga sysselsättning. Som studerande är det vanligt med ett extrajobb några dagar eller timmar i veckan för att dryga ut studentkassan. Jobb som är vanliga för extrajobb är därmed också sådana som inte kräver en heltidstjänst – det kan röra sig om barnvakter, tidningsbud, inventering av affärer eller liknande korta uppdrag. På en jobbsöksida som Ledigajobb.se kan du hitta lediga extrajobb i hela Sverige.
Extrajobb administreras ofta av externa bemanningsföretag. Som anställd på bemanningsföretaget kan du få komma att arbeta med väldigt olika saker på helt olika företag, vilket kan stärka ditt CV inför framtida jobbsök. Om du är student och tar CSN är det viktigt att tänka på hur ditt studiebidrag påverkas av jobb – läs mer på vår sida om att studera.
Att arbeta deltid innebär i praktiken att du arbetar färre timmar än vad en heltidstjänst på samma jobb innebär. Heltid innebär normalt sett 40 timmar i veckan, alltså 8 timmar varje dag. Åttatimmarsdagen infördes i Sverige 1919, och först 1971 slutade man att arbeta på lördagar – 40-timmarsveckan har sedan dess varit standard i Sverige. Lediga deltidsjobb kan du hitta på en sida som Deltidsjobb.nu, som samlar lediga deltidsjobb i Sverige.
På en deltidstjänst är du anställd på en viss procent av heltid – det handlar alltså ofta om mer regelbundna arbetstider än ett extrajobb, men kan också vara flexibelt kring hur du förlägger dina timmar. Var noga med att se till att arbetsuppgifterna du får på ett deltidsjobb motsvarar den procent du jobbar – du ska inte behöva arbeta mer än vad du är anställd för. Läs mer om arbetstid på Ekonomifakta.se
Ett sommarjobb är ett vanligt sätt för studenter och ungdomar att mellan terminer tjäna ihop lite pengar för att dryga ut kassan under terminerna något. Sommarjobb är en så vanlig anställningsform för ungdomar att det finns särskilda lagar och reglar för hur en sådan anställning får se ut. Är du mellan 13 och 15 år måste du till exempel ha minst 4 veckors ledighet i sträck under sommaren.
Jobbsökarsidor som Ledigajobb.se och Allasommarjobb.se har särskilda underkategorier där du enkelt hittar årets sommarjobb. Sommarjobbet saknar oftast krav på tidigare erfarenhet, men liknar ofta en vanlig anställning vad gäller anställningsform och arbetsuppgifter. Detta gör också att sommarjobb är värdefulla på ett CV och efter ett väl utfört sommarjobb har du en bra referens till nästa jobb du söker.
På ungochdum.se hjälper vi dig som är ny i vuxenlivet att hitta rätt bland utbildningar, jobb och aktiviteter. Vi guidar dig bland olika typer av jobb och anställningsformer och tipsar om bästa utbildningarna och resurserna för att läsa mer.
Copyright © All Rights Reserved