Vem lyssnar på unga graffare?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 14 Augusti 15:16

Igår debatterades Stockholms klotterpolicy här på Art of the Streets. Mycket hann gås igenom och något som blev sjukt tydligt är att samtalet måste fortsätta. Till exempel måste Nolltoleransförespråkarna bestämma sig för vad "fungerar" betyder i deras argument "öppna väggar fungerar inte". I den diskussionen kan de inte fortsätta att säga att polisen påstår att det inte fungerar. För ordet "fungerar" kan betyda en himla massa saker beroende på vem som använder det. Till exempel så tror jag att de unga graffare som satt i publiken skulle säga att nolltoleransen inte fungerar, men att öppna väggar gör det.

Men det är inte det jag skulle vilja ta upp nu. Nej, det jag skulle vilja prata om är som vanligt att ungas perspektiv måste in i debatten. För att vara extra tydlig menar jag att ungas röster måste in, inte vuxna som "ser det från ungas perspektiv".

Med på gårdagens debatt fanns en nolltoleransförespråkare, deras utsände, Christoffer Järkeborn. Innan jag skriver något mer så vill jag bara vara tydlig med att även om jag inte håller med Järkeborn så ska han ändå ha cred att han var den enda som tagit sig hit. Den här texten kommer att kritisera det han sa, det han står för, men att han var där är ändå positivt.

Järkeborn bemötte kritiken mot klotterpolicyn med sina egna argument om att det är Stockholmarnas önskemål att det ska vara så här. Han sa flertalet gånger att vi får den politik och de politiker vi väljer. Det han glömmer i det resonemanget är alla de under 18, de som inte får rösta. Han glömmer även att det är kommunens uppdrag att tillhandahålla kultur till barn och unga. Det vill säga att även om de under 18 inte får rösta så måste politikerna se till att de har möjlighet att ta del av den kultur som de vill. För att veta vad unga vill ha för kultur så måste man fråga de unga.

Att Järkeborn inte tänker på de unga graffarna blev tydligt när Lukas, en ung kille i publiken, ställer sig upp och frågar "Var ska jag måla de andra 363 dagar på året?" Järkeborn svarade att han förstod att Lukas tycker att det är svårt, men att han står fast vid att klotterpolicyn är bra. Unga engagerade konstnärer får alltså svaret "tough luck" när de frågar hur de ska utföra sin konst.

Järkeborn påstod igår att politikerna lyssnat på unga när de format sin klotterpolicy. Han skrev även i en tweet till oss att "Vi försöker lyssna på dem också. Men alla Stockholmare kommer nog aldrig vara överens om alla frågor." Nej, det är svårt att hitta en fråga där det råder total konsensus. Men som politiker måste man även lyssna på de som tycker annorlunda än en själv. Det konstiga här är att Art Of The Streets är ett konvent där sjukt många unga samlas för att skissa, prata och uppföra graffiti. Hit kom en nolltoleransförespråkare, Christoffer Järkeborn. Han är inte ensam om att hålla fast i klotterpolicyn. Han är heller inte ensam om att kunna förändra klotterpolicyn. Han skriver att "Vi försöker lyssna på dem". Vilka andra ingår i det där vi:et? Varför är de inte här och ställer frågor, pratar, lyssnar och lär sig?

Läs även Gatukonst.se inlägg Klotterpolicyn en demokratisk skandal


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf