Varför prata om graffiti?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 13 Augusti 10:59

NU är Ung&Dum på plats på Kägelbanan, Södra Teatern, i Stockholm och graffiti och street art konventet Art of the Street. Under två dagar ska vi prata engagemang, makt och graffiti.

De som känner till vad Ung&Dum gör och står för undrar kanske vad vi gör på Art of the streets. Vad ska ett projekt som jobbar med ungas inflytande göra där bland alla graffare?

En av de saker vi jobbar med är att förändra synen på ungas engagemang. Vem är egentligen engagerad och vad menar vi när vi pratar om engagemang? Vi pratat ofta om att det finns en viss bild av hur engagemang ska se ut för att det ska räknas som bra och "riktigt". Om engagemanget påminner om vuxenvärldens engagemang, ja DÅ räknas det. Men det engagemang som inte passar in i vuxennormen, det räknas inte, osynliggörs, och ibland till och med förbjuds.

Graffiti är ett engagemang som vuxenvärlden inte riktigt förstår och därför bestämt sig för att förbjuda. Men många stannar inte bara där vid förbudet utan fortsätter dessutom och binder samman graffiti med en massa andra negativa saker. I debatter om graffiti plockar nolltoleransförespråkare fram argument om tryggare och renare städer. Vissa går även så långt som att de börjar prata om vilka andra brott som graffare begår. På samma sätt som andra engagemang som inte passar in i vuxennormen binds samman med kriminalitet, som till exempel våldsbrott och tv-spel. Att dra dessa paralleller är helt sjukt. För vad skulle hända om vi tittade på vuxenvärldens brott och drog kopplingar till deras engagemang? Vilka engagemang skulle då bli de farliga och de som borde förbjudas?

Ung&Dum tycker att nolltoleransförespråkarna glömmer bort en viktig sak, de unga graffarna. Vad ska de unga graffare göra? Om det inte finns en enda laglig väg för dem att faktiskt göra det de vill, var ska de ta vägen? Vissa försöker omvända graffare, säger att de kan väl måla på duk. Men när man från stadens sida går på så hårt att man även stänger ner de kurser som finns i graffiti, vad ger man unga för möjlighet att faktiskt lära sig och bli bättre? Det nolltoleransförespråkarna måste inse att bara för att de inte tycker att det är snyggt så innebär det inte att det är farligt.

Graffiti är ett viktigt och riktigt engagemang. Att du graffar innebär inte automatiskt att du knarkar, slår sönder tågvagnar eller förstör ditt liv. På samma sätt som att du spelar i ett dansband inte automatiskt innebär att du kör rattfull.

Graffiti ger precis som alla andra engagemang unik kunskap och erfarenhet. De som vill ägna sig åt graffiti måste få en möjlighet att göra det lagligt på en öppen vägg. Framförallt så måste vuxenvärlden sluta gömma sig bakom en klotterpolicy och våga ta debatten.


Läs även debattartikeln i SvD: Policy strider mot yttrandefrihetenKommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf