Yey Gevalia!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 20 Juni 11:40

I torsdags publicerade vi ett blogginlägg där vi kritiserade Gevalia för att deras nya reklamfilm var rasistisk. I fredags bestämde sig Gevalia för att dra tillbaka reklamen. Beslutet fick oss på Ung&Dum att jubla och slå frivolter! Det kanske ses som en liten seger för antirasismen, men för oss är det ändå viktigt! Det är viktigt att vi i varje läge faktiskt jobbar mot rasismen. Vi brukar ofta skriva om normalisering av rasistiska uttryck och reklamfilmer kan vara en del av såna saker.

Vad är då normalisering?
Om vi tar rasism och rasistiska uttryck till exempel så är rasistiska skämt en del av normalisering av rasism. Någon börjar dra ett rasistiskt skämt och du blir illa berörd, men efter att ha hört ett helt gäng rasistiska skämt så blir du inte längre lika störd av det. Det slutar med att du själv drar rasistiska skämt och dessutom inte tycker att det är konstigt att andra personer uttrycker sig rasistiskt. Rasism har blivit en del av ditt sätt att uttrycka dig och normalt för dig.

Gevalia har genom att dra tillbaka sin reklamfilm bestämt sig för att de inte vill vara en del av normaliseringen av rasism och det tycker vi är fantastiskt bra! För ett företag som lagt ut massvis med pengar för att göra en reklamfilm och köpt upp reklamtid i tv, vore det mycket enklare att bara köra på. Att hoppas på att det inte är så många som reagerar på den och tro att det ska gå vägen. Men Gevalia har verkligen tagit sitt ansvar och det är stort!

Vi lyfter på hatten och säger Yey Gevalia!

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf