Tacka Nej!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 15 Juni 14:06

Förra veckan hackade jag lite på Måns Zelmerlöws bortförklaring till varför Allsång på Skansen återigen misslyckats med att fixa ett jämställt artistfällt. Idag sprang jag på ett blogginlägg som lyfte en intressant tanke på hur fler kan ta ansvaret att vi får in fler än vita män i olika sammanhang.

Tacka Nej! Är du man och inser att du blir tillfrågad att vara med i något där alla andra deltagare är vita män, Tacka Nej! Varför är då detta så himla bra? Om vi tar Allsång på Skansen som exempel. Om Håkan Hellström, Ulrik Munther, The Moniker, Hasse Andersson, Per Andersson, Eric Amarillo, Kjell Lönnå, Bo Kaspers Orkester, Petter, After Shave & Anders Eriksson, Hoffmaestro, Eric Saade, Carl Norén, Östen med Resten, Timbuktu, Patriks Combo, Fredrik Kempe, Svante Thuresson, Hans-Erik Dyvik Husby, Albin Flinkas, Fredrik Meyer, Staffan Percy, Sven-Ingvars, Anders Berglund, Björn Skifs, Peter Jöback, Loa Falkman, alla ställt sig upp och sagt:

Allsång på Skansen låter askul, men om artistfältet precis som vanligt består av mestadels vita män så vill inte jag vara med. Jag tror att programmet blir så mycket bättre och roligare om det kommer inte lite andra artister som visar på en större bredd. Jag är jättegärna med och sjunger ur Allsångshäftet, men då vill jag att ni breddar startfältet först.

Skulle alla de sagt så, tror jag att det skulle bli väldans svårt för SvT att ducka för att det faktiskt är så att de måste bli lite bättre på att släppa in och fram duktiga artister som inte är män. De skulle dessutom kunna twittra, facebooka, blogga om att de tackat nej och troligtvis få en och annan klapp på axeln.

Jag menar inte att ansvaret för att Allsång på Skansen ska skärpa sig endast ligger hos männen som kliver upp på scenen, huvudansvaret ligger hos SvT. Men alla som befinner sig i en grupp som är förfördelad bör göra sitt för att ändra på att det. Att artistfält, paneldebatter, artiklar, mm oftast består mest av vita män beror sällan på att arrangörerna är elaka eller okunniga, utan snarare att det är så mycket att fixa med att de väljer det enkla och bekväma valet att ta de första personerna som dyker upp i skallen och dessa är oftast vita män eftersom att vita män är de som oftast syns.

Så snälla testa, tacka nej och låt någon annan ta din plats om arrangörerna endast tänker använda sig av vita män.


Läs mer:
through the screen doors of discretion - This could actually work

Kommentarer

Ludvig Falkman

Ludvig Falkman
15 Juni 14:25

Men nu är det ju också så att vi i Sverige ursprungligen är vita. Då kan man faktiskt inte tänka på att det skall vara lika många svarta som vita. Och i Afrika är det självklart att det mestadels kommer att vara svarta som uppträder.

Maja Dahl

Maja Dahl
15 Juni 17:56

Jag förstår vad du menar Ludvig, men jag håller inte riktigt med dig. Det är klart att en kan titta statistiskt över hur det ser ut i Sverige och tänka att det ska vara det ska gå jämföra fördelningen så, problemet är att det inte ens är så nu. Till exempel så är det 34% kvinnor och 66% män som står i artistfältet och så ser det ju inte riktigt ut i landet.
Dessutom tycker inte jag att hur Sverige ursprungligen sett ut inte heller känns speciellt relevant i sammanhanget. Frågan är väl snarare hur Sverige ser ut nu.

Huvudtanken med mitt inlägg var att lyfta att i olika sammanhang bör fler grupper än just vita män representeras. Det handlar inte bara om Allsång på Skansen utan i alla sammanhang.

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf