Musik handlar inte om kön

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 10 Juni 15:28

Åter dags för Allsång på Skansen och åter dags att ta del av SvTs bortförklaringar. Första riktigt bra artikeln om den dåliga könsfördelningen bland artister på Allsång på Skansen publicerades i SvD. Men det som fick mig att reagera var den här artikeln i Aftonbladet.

Innan jag skriver mer så vill jag bara säga, Ja jag vet att det troligtvis är så att personerna i artikeln som jag nu kommer att kommentera kan vara (och troligtvis är) felciterade, men detta är ändå värt att bemöta.

Åter till artikeln, det är nämligen så mycket man kan säga om bortförklaringarna som ges i just denna.

Låt oss börja med Måns Zelmerlöw som slår ifrån sig kritiken och säger:
Musik handlar inte om kön. Jag vill få hit så bra artister som möjligt.
Nej Måns musik handlar inte om kön för dig. För du är man. Du befinner dig i den överrepresenterade gruppen och du behöver inte fundera på om du ska bli inkvoterad som den enda av din "sort" i det här programmet. Jag antar att du anser att programledarrollen inte heller handlar om kön utan om att vara så bra som möjligt. Här vill jag bara tillägga att alla programledare för Allsång på Skansen har varit män. Du får gärna se musiker och inte kön Måns, men du kanske bör fundera på varför det är så att Allsång på Skansen ALLTID leds av en man och manliga artister är grovt överrepresenterade. Jag vill bara väcka en tanke, kanske är det så att ni faktiskt ser kön, fast bara det manliga!

Det är också intressant att du säger att du vill ha hit så bra artister som möjligt. Har du svårt att hitta bra kvinnliga artister?

Just det, dum fråga, du besvarar ju den i citatet efter:
Vi har otroligt många duktiga kvinnliga artister i vårt land. Men nu har det bara blivit så här. Det är ingen diskriminering liksom.

"Ingen diskriminering liksom." Jag vill bara säga jävligt tråkigt liksom!

Gunilla Nilars är lite mer diplomatisk i sitt uttalande, men icke mindre korkad.

Jag förstod att frågan skulle komma. Någonstans kring 60 procent män och 40 procent tjejer är vi nu, och det är åt rätt håll. Kanske kan det bli 50/50 nästa år eftersom vi försöker få med tjejer på alla sätt

För det första så är det 66% mot 34%, Gunilla, om du vill avrunda det till heltal så blir det 70% mot 30%, inte 60% mot 40%. Även om det låter bättre för din del att avrunda fel. Men det är inte det som gör mig mest fascinerad Gunilla. Det som får mig att fundera på hur du tänker är när du säger att du förstod att frågan skulle komma upp. Om du nu förstår att frågan ska komma upp, så kanske du kan ana att det faktiskt är så att folk vill se ett mer jämställt artistfält på Allsången. Varför fixar du inte det då? Du verkar ju dessutom själv tycka att det börjar röra sig "åt rätt håll" och kanske klarar ni av att få det till 50/50 till nästa år. 2012 alltså. Det känns som ett fräscht och radikalt mål.

En sista fråga. När ska ni ha en kvinnlig programledare?


Läs även
SvD - Är Zelmerlöw bättre än Serneholt?

Kommentarer

Linus Sälen Käll

Linus Sälen Käll
18 Juni 01:46

Ska det vara så svårt att få det så jämt som möjligt, kvinnorna är oftast mycket smartare än män, men ändå har kvinnor lägre lön (i genomsnitt). Allt låter så konstigt egentligen.

Otto Jägenstedt

Otto Jägenstedt
24 Juni 16:18

Jag är ledsen, men denna artikeln är inte riktigt klok. Jag förstår på fullaste allvar inte hur någon kan vara för könskvotering. Vill ni kvinnor behandlas lika, eller måste vi tvångskvotera fram allt? Hyckleriet är på topp.

Men det är väl bara för att jag är man och inte förstår antar jag.

Martin Hedlund

Martin Hedlund
24 Juni 16:57

Filip och Fredrik frågade 14 kvinnliga artister om dem ville vara med i Nittileaks. Alla tackade nej. Då använde dem sig av manliga istället. Folk kom i efterhand och sa att dem hatade kvinnor och endast såg till männens fördel. Troligen är det så att kvinnliga artister har tackat nej till allsång på skansen, därför är män överrepresenterade. Och vill du se en kvinnlig allsångsledare, byt till tv4 där lotta engberg finns. Problem solved!

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf