Dåliga Ungdomsförbund

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 09 Juni 11:29

Att Expressens så kallade fjärde sida aldrig varit något att lyfta på hatten för, är väl knappast någon nyhet. Men just idag blir jag lite mer irriterad än vanligt! Idag publicerades artikeln Ungdomsförbunden kan skada ditt barn allvarligt. Artikeln inleds med:

Det har länge talats om vikten av att unga engagerar sig och står för sina åsikter. Vår erfarenhet är dessvärre att livet i ungdomsförbundet mestadels präglas av en osund kultur där de unga lär sig odemokratiska metoder för att få makt, snarare än självständigt tänkande.

Resten av texten tar upp olika exempel på hur olika personer inom ungdomsförbunden på olika sätt gjort bort sig och gått över gränsen. Texten lyfter att ungdomsförbunden borde jobba med dessa problem och rannsaka sig själva och inte bete sig som att det endast är enskilda individer som beter sig illa. Skribenterna har helt klart en poäng i att alla organisationer där någon går över gränsen borde se igenom organisationen och se hur det kunde vara möjligt att en person ansåg sig ha rätt att göra det de gjort.

Varför blir jag då så provocerad av texten? Jo skribenterna utgår ifrån att barn och ungas engagemang endast finns inom ungdomsförbunden! Om det nu är så att ungdomsförbunden är så genomruttna som skribenterna påstår så är det givetvis ett problem, men det är ju inte det enda sättet som unga engagerar sig och står för sina åsikter. Texten visar på det som vi inom Ung&Dum så ofta pratar om, det finns en vuxennorm för vad som är "riktigt" engagemang. Skribenterna tänker på ungas engagemang och det enda de kommer att tänka på är Ungdomsförbunden.

Problemet med att bara lyfta ett exempel som "riktigt" engagemang är att det finns en himla massa grymma och tunga engagemang som helt glöms bort. Vi på Ung&Dum springer dagligen på sjukt engagerade och fantastiska barn och unga och väldigt få av dem är med i ett ungdomsförbund.

Skribenterna får självklart skriva hur många artiklar de vill om dålig självrannsakan inom ungdomsförbunden. Jag tycker verkligen att ALLA organisationer borde vara lite mer självkritiska och inse att det finns strukturer inom dem som gör det möjligt för individer att bete sig på olika sätt. Men ge fan i att marginalisera ungas engagemang till att endast finnas inom ungdomsförbunden. Barn och ungas engagemang är så mycket mer, så mycket större och så mycket häftigare en vuxenvärldens trånga syn av engagemang!


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf