Barnfattigdom ska aldrig accepteras

Postad av Gästbloggare > Jessica W Sandberg, kampanjledare Rädda Barnen : 08 Juni 11:44

Den 1 februari 2011 släppte Rädda Barnen rapporten som fick Sverige att koka över. Den rapport som konstaterade att 220 000 barn i Sverige lever i fattigdom. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Debattörer, opinionsbildare, ledarskribenter och gemene man – alla gick i total spinn. Och helt plötsligt var Sverige uppdelat i två läger:

Dels de som påstod att det inte existerar något som kan kallas barnfattigdom i Sverige – att riktig fattigdom hittar man endast i tredje världen.
Dels de som konstaterade det fruktansvärda i att vi i ett välmående land som Sverige har barn som får gå i tunna sommarskor på vintern, sjukskriver sig från skolutflykten för att deras föräldrar inte har råd med de 100 kronor som aktiviteten kostar eller äter sitt enda mål mat i just skolan på grund av familjens knapra ekonomi.

För Rädda Barnen är det anmärkningsvärt att ovanstående exempel kan bemötas med jämförelser om hur barnen i Afrika har det. Fattiga barn i Afrika är självklart extremt utsatta, men istället för att se verkligheten för vad den är i Sverige och att detta är ett ämne som måste upp på den politiska åtgärdsagendan drar man liknelser som inte är relevanta.

- Vi jämför inte lönerna i Sverige med de i Sudan.
- Vi bygger inte vår sexlagstiftning på hur övergreppen ser ut i Kongo.
- Vi har en föräldraledighet byggd efter svenska normer, inte hur den ser ut i USA.

Igår släppte Rädda Barnen den fördjupningsrapport som visar att det svenska välfärdssystemet har blivit orättvist. Förmågan att minska fattigdomen har minskat under de senaste tio åren och träffsäkerheten för att de sociala skyddsnäten verkligen fångar upp utsatta barnfamiljer har försvunnit. Genomslaget blev enormt och visar på hur het frågan om barnfattigdom just nu är. Allt var, som förväntat, inte positiva reaktioner. Idag kritiserade ledarplatsen på både DN och SvD Rädda Barnen för att inte prata om att lösningen är fler i arbete. Och visst är det så att om alla vuxna hade ett arbete med en inkomst tillräckligt hög för att försörja sin familj så vore problemet inte ett faktum. Men verkligheten ser inte ut så. Verkligheten är sådan att det finns barn som går hungriga till skolan. Där kan de sedan inte hänga med i undervisningen för de saknar de glasögon som de behöver för att kunna se vad läraren skriver på tavlan. Efter skolan går sedan dessa barns kamrater och spelar fotboll, men inte de barn som lever i fattigdom – de har inte råd med föreningsavgiften och fotbollsutrustningen. Barn är som bekant nu, inte sen. Det är nu vi måste hitta lösningar mot barnfattigdomens existens.

Medan politikerna har som uppdrag att lösa barnfattigdomen vill vi lyfta frågan ytterligare.

Black är en synonym på att inte ha pengar. Och nu även namnet på Rädda Barnens barnfattigdomskampanj. Här har alla mellan 9-17 år möjlighet att författa texter om fattigdom som sedan kommer att tolkas av Sveriges artistelit. BLACK skapades för att visa att vara fattig i Sverige inte handlar om att ha en gammal mobiltelefon eller om att sakna TV-spel. Nej, fattigdom är att bara få mat en gång per dag, i skolan. Och att aldrig ha råd med en fritidsaktivitet. Framförallt är barnfattigdom någonting som vi medmänniskor inte ska acceptera. Någonsin.

Jessica W Sandberg, kampanjledare Rädda Barnen

Läs mer här:
InititativBlack
Barnfattigbloggen
DN - Boten inte bidrag
SvD - Juholt borde ta frågan om fattigdom på större allvar

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf