Medias krig mot unga

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Frida Simonsson : 07 Juni 16:15

Jag upplever att den senaste tiden har media riktat oerhört mycket kritik kring alla Sveriges ungdomar, med generalisering till det högsta. Den här gången handlar det om en harang av artiklar om hur ungdomar skulle ha tappat tron på demokratin med undertonen att vi är en förlorad generation. “Demokrati är inte särskilt viktigt för många unga." läser jag i Aftonbladet, efter en undersökning som påvisade att 25 % av unga skulle vara för diktatur. Värt att tänka på att det är 75 % som inte tycker det.

Först och främst bör man inte alltid läsa dessa undersökningar rakt av i alla fall. Dessutom skulle jag hellre vara intresserad av att se hur människor med olika levnadsstandard tänker än människor i en viss ålder. Det jag kan komma att konstatera utifrån den här undersökningen samt alla tidigare diskussioner är inte att unga är dumma i huvudet. Situationen är att unga inte får chansen att visa vad de går för. Unga människor har svårare att få jobb, och nedvärderas ofta i många situationer pga. just sin ålder. Som att åldern skulle ha någon påverkan på hur väl man utför vissa jobb, hur stor kunskap man har, och ens kapacitet att utföra olika saker.

Samhällets ickebefintliga tro på unga leder till en ickebefintlig tro på samhället från unga. Att ständigt bli nedtryckt, nedvärderad, och tillbakahållen leder inte till en brinnande lust att delta. Förvisso är det triggande för vissa människor, men ingen orkar med att ständigt bli motarbetad i allt man gör just för att man är ung. Personligen, som politiskt aktiv, kan jag konstatera att man blir betydligt mer ifrågasatt i det man gör jämförelsevis med någon som är äldre och “mer erfaren". Det spelar ingen roll om man gör jobbet 1000 gånger bättre. Är man ung är det svårare.

Och i dagens system är det otroligt svårt att delta i demokratin innan man är som yngst 18 år, beroende till när man fyller år i samverkan med valåren. Efter att ha levt sitt liv i minst 18 år förväntas man direkt ha en brinnande kärlek med demokrati, utan att någonsin fått deltagit i den. Man kanske suttit i elevrådet och tagit beslut om vilken färg man ska ha på stolarna i matsalen, men det är inte många skolor som faktiskt låter eleverna på riktigt bestämma saker. En eloge till dem som gör det.

Det viktiga att komma ihåg är att ifall man vill kämpa för demokrati måste man också låta alla på något vis få delta i den. Man måste även sluta nedvärdera ungas plats i samhället, och se allt de gör som “på låtsas" fram tills de är 18 år och “kloka nog" att göra saker på riktigt. Sluta förklara krig mot unga, och unga kommer sluta förklara krig mot allt annat. Inte för att vi gjort det heller. Och det gäller inte bara unga, det gäller alla människor.

Frida Simonsson, Utbildare, Ung&DUm

Fridas blogg


Läs mer:
DN - Demokrati inte så viktigt för dagens unga svenskar
SvD - SSU: Det här är en varningssignal
Skollyftet - Unga är inte dumma i huvudet för att de inte förstår poängen med demokrati - det är skolan som inte fyllt sitt syfte


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf