Radio1 och livserfarenhet

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 03 Juni 14:06

I onsdags hamnade vi i ett sånt där Plötsligt händer det-ögonblick på jobbet. Radio1 hade ett helt program om åldersdiskriminering. Lyssnarna uppmuntrades att ringa in och berätta om sina egna upplevelser kring ålder, åldersdiskriminering och åldersfixering.

Programmet inleddes med att Cissi Wallin och hennes sidekick Cimon Lundberg pratade om hur ok det är att generalisera om yngre generationer. Precis som vi skrev här på bloggen i veckan, så har det ju varit en hel del diskussion i media den senaste tiden. Tyckare från olika håll har på ett eller annat sätt velat beskriva hur 80- och 90-talister är, gärna utifrån att vi är korkade, bortskämda och lata. Som Cissi Wallin sa i programmet Det hör ju till att spotta på de som är under.

Det här är ett ganska intressant (och märkligt) fenomen. Tittar vi på hur samhället är uppbyggt och vilka maktstrukturer som finns så går det inte att förneka att ålder är en maktfaktor, där yngre personer har mindre makt än äldre. I vilken annan maktordning är det ok att sparka så öppet på den grupp som har mindre makt? Skulle en artikel som handlar om hur korkade och blåsta icke-vita personer är (en omskrivning av artikeln Den blåsta generationen), publicerats i en av Sveriges största tidningar? Jag tror inte det. Men när det gäller ålder så är det ju helt ok, "det hör ju till". Varför är det så? Jo för att ålder är den enda maktordning där du växer ifrån den utsatta gruppen. En icke-vit person blir aldrig vit, men en ung person kommer att bli äldre och på så sätt hamna i den grupp som har mer makt. Det är också enda maktordningen där den grupp som har mer makt kan säga att de en gång varit gruppen som har mindre makt.

Programmet fortsatte sedan med att olika personer ringde in och en av dem var vår alldeles egna utbildningskoordinator Sandra. Självklart lyfte Sandra maktperspektivet, men samtalet gled ganska fort in på att handla om livserfarenhet. Precis som Sandra säger så används ofta livserfarenhet som ett argument för varför äldre har mer rätt än yngre. Men livserfarenhet är precis som erfarenhet ett ganska tomt ord. Det livserfarenhet betyder är att du har erfarenhet av livet, men vems liv? JO, ditt! Vad du har gjort med det livet, den tiden, är alltså det som borde ligga till grund för ditt argument inte hur länge du levt. Jag har levt i snart 28 år, men har aldrig ridit på en häst och har bara varit i ett stall två gånger. Ska jag diskutera vilka regler som borde gälla kring häst- och djurskötsel så väger mina 28 år ganska lätt mot en 12årig hästtokig kille som hänger i stallet varje dag.

I vilket fall som helst så var det grymt att Cissi Wallin och Radio1 pratade om ålder, mer sånt vill vi höra!

Hela programmet hittar du här (Sandra pratar efter 31 min):
Cissi Wallin - Åldersfixering


Vi har skrivit mycket om ålder och makt, läs mer här:
Vad är Åldersmaktsorndingen
Om ålder och makt
För ung för att förstå?
Unga inte värda att tas på allvar
Erfarenhet är ett tomt ord!Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf