Farsartat färgval för Finland

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 31 Maj 11:59

Utlänningar får ny färg på ID-kort skrev DN igår. Först trodde jag att det var ett dåligt skämt, men insåg efter att ha läst artikeln att det faktiskt stämmer. Det är Finland som kommit på den alldeles lysande idéen att på ett särskilt sätt skilja personer åt genom olika färger på id-korten.

Finska medborgare får blå kort.
Utländska medborgare får bruna kort.
Minderåriga får lila kort.

Det finns så mycket att säga om detta så det är lite svårt att veta var en ska börja. Jag tänkte ändå gå in och titta mer på symboliken över just färgvalet av korten.

De finska medborgarna får blå id-kort. Jag googlar runt och hittar snart till wikipedia där jag får läsa om hur blå är en lugn färg. Inom västerländsk kultur symboliserar färgen blå nedstämdhet, att vara ledsen och deprimerad. En googling på uttrycket Det finska svårmodet ger 20 300 träffar. En får ju säga att de tänkt ganska bra när det gäller att hitta en färg för att symbolisera den finska folksjälen.

Utländska medborgare ska alltså få bruna id-kort. Bruna. I vilken ände börjar en här? Att de valt just färgen brunt till denna särskiljning är så sjukt ironiskt att jag bara ser ett enda sätt på hur detta val gått till. Förslaget på att göra id-korten i olika färg kommer upp, en person lackar ur och säger "Bra, bra idé! Ska vi inte göra dem bruna också!?". De andra applåderar och så var färgen bestämd.

Så kommer vi då till den sista färgen. Minderåriga får lila kort. Minderåriga har tydligen redan en annan färg på korten, men detta ska nu alltså bli mycket tydligare. Färgen lila symboliserar kungligheter. Under kejsar Neros tid kunde de som bar färgen lila straffas med döden… Jahapp, så märker vi ut våra unga i Finland.

När det nu står klart vad färgerna betyder så kan en ju undra varför det ska vara skillnad i id-korten mellan dessa grupper. Jo tydligen är det polisen som vill hade det så. Finska medborgare kan använda sina kort som resehandlingar, medan utländska inte kan det och därför vill polisen på ett enkelt sätt kunna se vilka som får och vilka som inte får använda id-korten så. Varför minderårigas kort ska särskiljas är helt enkelt för att polisen i Finland har lite svårt att räkna. Inget att skämmas över, matte är svårt. Men skulle en inte kunna ge varje polis en egen miniräknare istället för färga id-korten?

Jag vet att jag kanske borde ha behandlat detta ämne med lite mer allvar. Men det är så absurt att jag har svårt att göra det. Men ett land där detta är barnprogram kan en inte förvänta sig så mycket mer än absurditet ifrån.
Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf