Poliser, våld och makt

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 27 Maj 13:11

Den senaste tiden har P3 Nyheter lyft problematiken med att poliser, ordningsvakter och väktare på olika sätt begått övergrepp. Innan jag fortsätter skriva så vill jag bara få några saker ur vägen, för några som läser detta sitter just nu och tänker på just det här:

JA, vi har bara hört typ ena sidan av berättelsen och vet inte vad som verkligen hänt i de fall som rapporterats om.

NEJ, jag var inte där och kunde se vad som hände och vet därför inte om polisen har gjort fel.

MEN, jag läser alldeles för ofta om såna här övergrepp, hör alldeles för ofta om såna här övergrepp, och har även sett några såna här övergrepp ske. ATT det händer är därför inget jag misstror och därför lyfter jag nu det här inne på Ung&Dums blogg.

Det finns en aspekt som vi inte får glömma när vi pratar om just det här problemet. Det finns en enorm skillnad i makt mellan den enskilda personen och polis/väktare/ordningsvakt. Den som blir stoppad befinner sig i ett enormt underläge och därför är det extra illa när det överläge som polis/väktare/ordningsvakt redan har utnyttjas. Den person som blir misshandlad av en annan privatperson kan få hjälp från polisen. Men när det är polisen som står för misshandeln, vem vänder man sig till då? Speciellt med tanke på den kåranda som så ofta pratas om, där polisen försvarar varandra in i det sista.

Några som jobbar för att det polis- och väktarvåldet ska minska är Vi vaktar ordningsmakten. På lördag kör de en manifestation mot våldet. Personer som på olika sätt har blivit utsatta för övergrepp kommer att vittna och med kommer även poliser, väktare och ordningsvakter som har tröttnat på våldet. Manifestationen startar kl 15 vid T-banestationen vid Rådhuset och avslutas i Rålambshovsparken. Mer info finns på FB-eventet.

Om du blir stoppad av polis, väktare eller en ordningsvakt finns det några grundläggande grejer som kan vara bra att ha koll på.
De har rätt att kroppsvisitera dig för hitta legitimation, vapen, sprejburkar, mm. Men du har rätt att få deras tjänstgöringsnummer så att du vet VEM som stoppar dig.
För att göra en kroppsbesiktning (när de tar blod- eller urinprov) måste de kontakta dina vårdnadshavare om du är under 18. De har inte heller rätt att kräva det av dig på plats, utan det ska ske på polisstationen.


Lite lästips:
Johanna Sjödin – LOB har blivit ett sätt att straffa buset
Damon Rasti - Lagens laglös värld
P3 Nyheter - Polisen gav mig knytnävslag (Läs och delta i diskussionen som pågår i kommentarsfältet!)


Kommentarer

Susz Stensson

Susz Stensson
27 Maj 22:31

Bra att ni sätter på ljuset!

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf