Samhällskritiska eller blåsta?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 26 Maj 17:10

Så var det dags, återigen ska 80- och 90-talisterna klumpas ihop och beskrivas. Ann Charlott Altstadt skrev förra veckan i Aftonbladet att vi är den minst samhällskritiska generationen någonsin. Hon håller upp tidningen StyleBy Kling, Isabella Löwengrips (Blondinbella) EgoBoost och Sofis Mode som bevis, eftersom dessa, enligt Altstadt, hajpar konsumtionshets och skitjobbsvillkor.

Efter att krönikan publicerats har Altstadt fått en del kritik (och säkerligen en hel del hejjarop). En av kritikerna är Ann Heberlein, som skrev i DN till 80- och 90-talisternas försvar att vi visst är samhällskritiska. Vi demonstrerar, vi läser fack-litteratur, vi är veganer, vi ÄR samhällskritiska. Det är självklart fantastiskt att Ann Heberlein ställer sig på vår sida och försvarar vår ära, men samtidigt gör hon precis samma sak som Altstadt gör, klumpar ihop oss.

När diskussionen förs på den här sjukt låga nivån så blir allt fel. Antingen blir 80- och 90-talister blåsta, korkade och den minst samhällskritiska generationen NÅGONSIN eller så blir vi demonsterande veganer. Vad händer då med de av oss som varken modebloggar eller är veganer? För vi finns också. Framförallt varför hålla på och klumpa ihop och generalisera? Varför klumpa ihop oss alla som är födda inom samma årtionde och säga att vi är på ett eller annat sätt?

Det kan säkert finnas någon bra anledning till att generalisera om olika generationer, varför skulle annars folk göra det? Men jag har väldigt sällan förstått syftet med alla de här texterna som säger att bara för att någon är född en viss tid så är den på ett speciellt sätt. Det som generaliseringen oftast används till är att trycka ner hela generationer. Men jag kan ha fel, Altstadt kanske hade en väldigt bra anledning. Så vad är syftet? Vad är det Altstadt vill att vi ska göra efter att ha läst hennes text? Sluta läsa StyleBy Kling och istället bara läsa Aftonbladet (där hon publicerade sin artikel)? Jag vet faktiskt inte om jag tycker att just Aftonbladet är den bästa tidningen för att bevisa att en är en samhällskritisk medborgare!


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf