Vuxen på riktigt

Postad av Gästbloggare > Annika Jansson : 20 Maj 13:59

Den här veckan har vi på Ung&Dum haft den stora äran att ha grymma Annika Jansson som prao. Vi bad henne skriva ett inlägg om det här med att vara vuxen.

Igår morse läste jag en artikel i metro om att det är lång kvar för ungdomarna till vuxenlivet efter det att man tagit studenten. I artikeln låter det som att deras enda uppfattning om att vara vuxen är när man är över 30 och har en fast inkomst. I artikeln finns även en kort intervju med tre studenter som tycker att livet mellan 21 och 30 är den bästa tiden. Då kan man festa och inte behöva tänka på framtiden. Medan de tycker att när man passerat 30 bör man börja tänka på hur livet ska se ut för dem i framtiden. I texten låter det som att man ses som ungdom tills man kan försörja sig själv och inte kan åka på SJs ungdoms kort.

Detta får mig att tänka på folks sätt att se på en vuxen. Är man vuxen bara för att man är över 30? Är man vuxen om man har flyttat hemifrån?
Att räkna någon som vuxen bör inte, enligt mig, bero på ålder. Det är bara att inse att folk är vuxna vid olika tillfällen. Bara för att man inte har flyttat hemifrån betyder det inte att man inte är vuxen.

Tänk på dem som måste bo hemma av olika skäl, som inte kan bo ensamma eller bara inte känner för det. Det betyder inte att de inte är vuxna. Vuxen enligt mig ska inte bero på ålder eller om man jobbar eller pluggar. Det ska bero på varje individ. Jag känner mig inte vuxen eftersom jag har fyllt 16 och inte är redo för att ta det ansvar som krävs av vuxna, medan det finns andra i samma ålder som mig som har barn och måste försörja sig själva för att föräldrarna inte kan göra det.

Om vi tar ett exempel, en 17 åring som har ett barn, räknas hon som vuxen?
Enligt vuxna räknas hon inte som vuxen medan hon för mig räknas som en vuxen. Vuxna har en massa fördomar på hur man ska vara när man är vuxen och detta återkopplar till att vuxna nedvärderar barn och unga. De vuxnas syn på att vara vuxen är att man ska ha flyttat hemifrån, ha ett jobb och tjäna pengar. Bara för att de själva räknar sig som vuxna och de har allt det där. Men i sådana fall kan man säga att de vuxna som inte har flyttat hemifrån och inte tjänar pengar, oavsett ålder, inte är vuxna. Men om man frågar en vuxen om denne person är vuxen eller inte kommer de förmodligen svara att han/hon är det. Om man frågar om den vuxnas argument för detta kommer man förmodligen få ett svar som har någonting att göra med åldern på personen. Att personen inte kan räknas som ung eftersom denne är till exempel över 30. Då bör man påpeka att en 17 åring som har flyttat hemifrån och tjänar lite pengar själv är en vuxen. Men vuxna kommer oavsett dennes kompetens se en 17 åring som en ungdom och inte en vuxen, även medan vissa 17 åringar eller yngre kan ha lyckats bättre än personen som räknas som vuxen.

Vissa personer måste bli "vuxna i förtid" och här syftar man framförallt på de unga som får barn eller måste klara sig själva. Men då bör vi inte kalla det att bli vuxen i förtid utan att man blir vuxen. När man blir vuxen är olika för varje individ. Vuxenhet har att göra med de saker som jag skrev ovan att ibland blir "ett barn" vuxnare fortare än vad en som räknas som vuxen blir. Det har ingenting med kompetens att göra utan mer om personligt ansvar. Den som vet att han eller hon måste tjäna pengar eller få ett jobb eller plugga vidare för att lyckas är redo att bli vuxen. Den som vet hur man tar hand om sig själv är också redo att bli vuxen. Men det finns ju såklart gränser för till exempel att flytta hemifrån. Man bör inte göra det innan man fyllt 16 då man fortfarande är ganska beroende av sina föräldrars stöd. Men om du är runt 18 och har börjat tjäna pengar eller plugga och vet att du kan klara dig själv kan du börja överväga det.


Tänk på, att du fortfarande kan vara vuxen om du bor hemma eller ungdom och flytta hemifrån. Du kan välja att kalla dig som en vuxen även om du är 16 eller om du är 35 och kalla dig ung. Men du kanske behöver vara beredd på att argumentera för varför du är vuxen eller ung, eftersom många vuxna redan har en massa fördomar på att du ska vara si eller så när du är vuxen. Stå på dig. Det är dags att bryta de vuxnas nedvärderande sätt att se på barn och unga.


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf