Ålder = makt

Postad av > Simon Svensson, Rädda Barnens Ungdomsförbund : 08 Februari 12:10

Vi har tidigare idag skrivit om åldersmaktordningen. I det här inlägget skriver Simon från Rädda Barnens Ungdomsförbund om hans erfarenhet av hur åldersmaktsordningen tar sig uttryck i vardagen.


När jag gick i högstadiet så hade jag kraftig migrän, ungefär två gånger i månaden så blev jag sängliggande i minst två dygn och kunde knappt röra på mig för att jag hade så ont i huvudet. Klart att det var jobbigt för mig att ha så ont i huvudet, men det jag kommer ihåg mest från den tiden är inte värken utan på vilket sätt som mina lärare bemötte mig de gånger jag fick migränanfall i skolan.

Jag berättade tidigt för alla mina lärare att jag hade migrän och att det enda som hjälpte när jag fick ett anfall var att åka hem och sova. Men de trodde att jag bara försökte komma ifrån skolan och vara hemma istället, så istället för att låta mig åka hem och vila så försökte de få mig att stanna kvar i skolan. Det var först när jag fått ett kraftigt migränanfall i skolan och varit tvungen att spy på en lektion som de ringde hem och frågade hur det var och förklarade att de inte förstått hur allvarlig min migrän var. Detta trots att jag flera gånger berättat det för dem.

Det är på grund av denna och många likande situationer som gjort att jag engagerat mig i Rädda Barnens Ungdomsförbund. Jag är trött på att vuxenvärlden inte tar barn och unga på allvar, att de klappar oss på huvudet och förminskar oss och våra åsikter. Att de helt enkelt inte tar det ett barn säger på allvar bara på grund av ens ålder. För mig och för Rädda Barnens Ungdomsförbund så är det självklart att barn och ungas tankar åsikter och erfarenheter ska tas på allvar i alla situationer. Barn och unga är kompetenta individer som har förmågan att själva förändra sin situation. Men för att vi ska kunna göra det så krävs det att de vuxna tar sitt ansvar och tar barn och unga på allvar och ger oss förutsättningar att påverka. De vuxna måste börja se att barn och unga har förutsättningar att delta och att våra åsikter är lika mycket värda.

Detta gäller inte bara, som i mitt fall, i skolan utan i hela samhället. Vi barn och unga måsta få förutsättningar att vara en del av det samhälle vi lever i och de politiska beslut som påverkar oss alla, ung som gammal. Men för att vi ska få de förutsättningarna som behövs för att vara delaktiga så är det många saker som måste förändras i dagens samhälle. Det är viktigt att det sker en attitydförändring bland de vuxna så att de låter oss barn och unga delta i politiken och i samhället på samma villkor som andra vuxna.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf