Erfarenhet är ett tomt ord!

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 13 Maj 15:37

För ett tag sedan var jag och Sandra och föreläste på en skola, vi pratade om åldersmaktsordningen och om hur ofta barn och ungas kunskap döms ut. Både eleverna och lärarna på just den här skolan var lite mer ifrågasättande än vad vi hade mött tidigare, och vi hade verkligen fått argumentera för vår sak. Något som var riktigt roligt. Men det som fick klassen att gå i helspinn var när Sandra började prata om hur vuxenvärlden använder tomma ord för att trycka ner barn och unga och sätta stopp för diskussionen.

Erfarenhet är ett tomt ord, utan att du sätter det i relation till något annat så betyder inte det någonting. Vuxenvärlden säger ofta att de har mer erfarenhet och tycker att de därför har rätt. Men om de inte förklarar vad de har mer erfarenhet av och hur det hänger ihop med det som det pratas om så betyder inte ordet Erfarenhet någonting.

Klassen blev enormt provocerad av den här frågan och ville inte alls hålla med Sandra när hon försökte förklara. Diskussionen som följde har hängt kvar i mig väldigt länge. För en liten tid sedan fick vi in en ny video till Då blev jag klappad på huvudet. Det är Malin som berättar om hur hon när hon var yngre och hängde mycket i stallet, ofta erbjöd sig hjälpa vuxna som dök upp i stallet. De vuxna tackade oftast nej, för att sedan gå och fråga en annan vuxen, som i sin tur förklarade att Malin kunde det här bättre. De vuxna i stallet antog alltså att unga Malin inte kunde ha den kunskap och erfarenhet som behövdes för att klara uppgiften. Varför? Jo för att vi går runt och har en så himla konstig bild av att erfarenhet och kunskap kommer med ålder, inte med att vi faktiskt GÖR något.


Se Malins klipp:Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf