Dumstrut och skamvrån

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 11 Maj 16:46

Jan Björklund har sagt sitt, skolk ska skrivas in i betyget, oavsett vad experterna, professionen och eleverna säger. Vi på Ung&Dum skulle därför vilja erbjuda Björklund en dumstrut och en välförtjänt plats i skamvrån. Precis som Sveriges elevråd - SVEA skriver i sitt pressmeddelande om frågan är det svårt att bemöta förslaget. När de röster som borde väga tyngst redan har uttalat sig, vad ska mindre aktörer göra? Men det är så mycket som inte går ihop med att Björklund ändå driver förslaget. Med tanke på den skolpolitik som Björklund fört så här långt kan vi ju förstå att han inte lyssnar på elevernas önskan, men man kan ju tycka att han om någon borde lyssna till auktoriteter.

Vilka auktoriteter är det då jag syftar till som ställt sig MOT Björklunds förslag? Jo, Barnombudsmannen , Skolverket och Skolinspektionen.

Det går ju att ställa sig fråga, känner Björklund att han har stöd för den politik han för? Eller tycker han att han är lite ball som tar "obekväma" beslut? Kanske är han bara så arrogant att han anser att han vet bäst so fuck the rest! Oavsett varför han tar de beslut han tar, vill vi ändå lyfta en viktig poäng i SVEAs pressmeddelande, nämligen eleverna.

Även om mycket har sagt vill ändå Sveriges Elevråd - SVEA lyfta följande tanke, varför skolkar elever? Vi anser nämligen att det är med den frågan som diskussionen måste inledas. Det finns två tydliga skäl till att elever skolkar, det ena är elever med problem, så som sociala problem, till exempel mobbning och problem hemma, inlärningsproblem, till exempel dyslexi, eller någon annan svårighet som gör tiden i klassrummet ohållbar. Den andra gruppen är den understimulerade gruppen, elever som inte utmanas av den svenska skolan, elever med bra betyg men som inte behöver en lärarledd undervisning för att få dem.

Tror Jan Björklund på fullaste allvar att dessa elever kommer att bry sig om deras frånvaro syns i betyget eller inte? Det Jan Björklunds förslag snarare gör att sparka hårt på de som redan ligger eller sparkar upp en öppen dörr. Det visar på en tydlig negligering gentemot elevernas individuella förutsättningar.


Genom sitt förslag lägger Björklund ansvaret hos eleverna. OM de bara satt på sin stol, tog av sig kepsen, och höll käften så löser vi problemen i skolan. Att vuxenvärlden skapar förutsättningarna för att eleverna ska vilja sitta på sin stol och hålla käften, blundar Björklund för.

En dag som denna samlas vi alla på kontoret och stämmer upp i Henrik Dorsins visa till och om Jan Björklund. Sjung med du med!


Läs mer:
Svenska Dagbladet - Skolk skrivs in i betyget
Dagens Nyheter - Skolk åter i betyget
Sveriges elevråd - SVEAs pressmeddelande
Politikerbloggen Forum-Bör skolk i grundskolan skrivas in i betyget?

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf