För ung för att bry sig?

Postad av Ung&Dum Crew > Sandra : 02 Maj 14:12

För ett tag sedan var det en vuxen bekant som sa åt mig att om jag inte säger emot så tolkas det som att jag håller med, eller inte bryr mig om ämnet. Då tyckte jag att det var logiskt, men nu känns det inte lika självklart längre. Måste man hela tiden säga vad man inte håller med om för att man ska visa att man bryr sig? Vad händer då de gånger jag säger emot, men på ett sätt som vuxenvärlden inte känner till? Antas det då att jag inte bryr mig.

I dagens Södermanlands Nyheter går det att läsa om 18-åriga Malin Lindqvist som tog initiativ till en manifestation mot våldet. Manifestationen ägde rum i Nyköping i lördags och ca 200 personer kom, i olika åldrar. Superbra initiativ av Malin, som startade den efter att en 18-årig Nyköpingskille blev knivskuren i veckan som var.

Det som inte är superbra är hur en vuxen som deltar i manifestationen väljer att kommentera händelsen. I artikeln uttalar hon sig "Det är en viktig manifestation! Och sedan visar den att ungdomar bryr sig." Kommentaren från den vuxna kvinnan blir konstig av flera anledningar: dels för att kvinnan visar att hon antar att unga inte bryr sig, tills de bevisat motsatsen, som nu Malin gjorde. Varför säger hon inte att det visar att människor i allmänhet bryr sig? Även om det var en ung person som anordnade manifestationen så var det långt ifrån bara unga personer som deltog i den, och därför borde det poängteras att den även visar att vuxna bryr sig i så fall. Som kommentaren är nu visar den på att det tas för givet att vuxna bryr sig och att det är en självklarhet, men nu har vi äntligen fått ett litet levnadstecken från de unga som visar att de kanske har en gnutta sympati i sig trots allt!

Den vuxna kvinnans kommentar blir också märklig på det sättet som hon väljer att lägga fram att just den här manifestationen visar att unga bryr sig! Annars brukar unga inte visa det så mycket. Eller? Det kanske bara är så att unga brukar visa att de bryr sig på sätt som just den här vuxna inte är van vid att se, och därför inte lägger märke till. På sätt som den här vuxna kvinnan aldrig kommer i kontakt med. Ett exempel: om vi söker på ordet "våldet" bland facebookgrupper så hittar du otaliga resultat som tillsammans har flera tusen medlemmar! Unga är redan engagerade i våldsfrågan, och ändå har den här vuxna kvinnan mage att antyda att det först nu, genom den här manifestationen, visas att unga bryr sig! Bara för att facebookgrupper kanske inte är något hon kommer i kontakt med, räknar som riktigt engagemang och riktigt bevis på att unga bryr sig. Men om vi tänker efter så kan vi se – utan att på något sätt förminska Malins initiativ med manifestationen i Nyköping – att de på något sätt är ganska liknande, facebookgrupperna och manifestationen. Båda handlar om att människor tar ställning och samlas, och om det är på internet eller på ett torg i Nyköping spelar mindre roll.

Att bry sig hör inte ihop med ålder, att man bryr sig borde man inte behöva bevisa extra mycket på grund av ens ålder, och de som söker efter bevis att unga bryr sig bör titta sig lite mer omkring!

Bra jobbat Malin Lindqvist med en lyckad manifestation, synd bara att du och andra unga behövde bli förminskade i samma andetag som ni fick beröm!


SN har lagt upp en kort version utan nämnda citat, läs artikeln HÄR.


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf