Vad är Åldersmaktsordning?

Postad av Ung&Dum Crew > Olof : 08 Februari 08:41

I Ung&Dum pratar vi om det som ingen annan vill sätta ord på: ålder handlar om makt. Ja, det finns en åldersmaktordning där barn och unga systematiskt underställs vuxna. Precis som andra maktordningar, som kön, etnicitet eller sexualitet, etcetera, så ges en grupp människor fördelar och privilegier på en annan grupps bekostnad. När vi tittar på ålder ser vi att vuxna ges fördelar i samhället på barn och ungas bekostnad.

Bortglömd diskriminering
Sedan 2009 har ålder varit inskriven som egen kategori i diskrimineringslagstiftningen. Trots detta är det fortfarande en bortglömd och i vissa fall en uttalat oviktig diskrimineringsgrund, både inom universitetsvärden, i politiken och i civilsamhället.
Att det är så är inte så konstigt, just ålder som kategori skiljer sig en del från övriga diskrimineringsgrunder. Det förvånande är att ingen pratar om de mekanismer inom åldersmaktordningen som gör att den upplevs som oviktig, rättvis och legitim, så vi en gång för alla kan bryta med den.

Rättvis eftersom du växer ur den
En första mekanismen inom åldersmaktordningen, som gör den unik vid sidan av de andra diskrimineringsgrunderna, går ut på att maktordningen ska ses som legitim och rättvis. I våra ögon är detta en helt sjuk utgångspunkt. Hur kan diskriminering bagatelliseras och ses som rättvis? Retoriken är uppbyggd såhär: Eftersom du en gång kommer "växa ur" den förtryckta positionen och "växa in" i den förtryckande positionen när du blir äldre blir det rättvist, det gäller bara för dig att hålla ut.

Jag har själv varit barn
Den andra mekanismen inom åldersmaktordningen som gör den unik är just det faktum att vuxna har erfarenhet av att både vara förtryckt på grund av sin ålder, samtidigt som de förtrycker andra barn och unga på grund av ålder. På så sätt kan förtrycket bagatelliseras. Samtidigt kan vuxna hänvisa till sin tid som barn och unga och på så sätt ta sig rätten att tolka och förstå barn och unga och den utsatta situationen det medför. Den vuxne kan säga att jag har ju själv vart barn, därför förstår jag barn och hur det är att vara barn och på så sätt företräda barns talan och ta beslut åt barn och unga. Med hänvisning till denna retorik utestängs barn och unga helt ur olika samhälleliga processer. Om vi tar samma retoriska tänk och översätter till diskrimineringsgrunden kön blir det tydligt att resonemanget är absurt: Jag som man kan sätta mig in i och förstå kvinnors situation. Därför behöver vi inte ha några kvinnor representerade i denna process, eftersom jag kan föra kvinnors talan och ta beslut åt kvinnor.

Vi kommer att skriva mer om ålder och makt, men vill väldigt gärna vet hur du tycker och tänker kring det. Kommentera här, diskutera det på vår FB-page eller maila oss på ungochdum@svea.org.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf