”En klapp på huvudet”

Postad av Gästbloggare > Mikaela Wikström : 12 April 12:03

Jag har starka åsikter, och jag har aldrig varit rädd för att säga dem. Jag minns fortfarande alla de gånger jag har berättat för vuxna i mitt liv om något jag tyckte är väldigt viktigt och mötts av skratt och kommentarer som "det där är en åsikt du kommer växa ifrån när du fått lite mer erfarenhet". Jag kände mig så liten och nedvärderad. Som om min åsikt inte var värd någonting, bara för att jag var yngre än dem. Jag fick "en klapp på huvudet".

Det finns en massa maktrelationer mellan olika grupper i samhället som påverkar vem som värderas högst och vem som har mest att säga till om. En sådan maktrelation är den mellan vuxna och barn, mellan äldre och yngre. Om vi jämför samhället med en stege så hittar vi vuxna högt upp stegen och barn och unga längre ner, under de vuxna. Vuxna har helt enkelt mer makt. Varje gång någon blir "klappad på huvudet" är det ett uttryck för den maktrelationen. Den maktrelationen är så självklar att den inte ifrågasätts. Jag blir förbannad, andra skrattar.

Det finns en anledning till varför vuxna så lätt kan strunta i att lyssna på barn och unga. Barn och unga är utestängda från den yttersta formen av medborgerligt inflytande, vilket är rätten att rösta. Utan rösträtt är det fritt fram för vuxna att välja om och när de faktiskt lyssnar och tar till sig barn och ungas åsikter. Vissa gör det, vissa gör det inte. Utan rösträtt kan inte barn och unga garanteras verkligt inflytande i samhället. Detta var vad en grupp engagerade och förbannade medlemmar i Rädda Barnens Ungdomsförbund kom fram till för sju år sedan och organisationen har sedan dess kämpat för att sänka rösträttsåldern till 16 i alla allmänna val.

Genom att inkludera barn och unga i den demokratiska processen så säger vi att barn och unga är lika viktiga och kompetenta som de som är över 18 år är och att det är viktigt att ta tillvara på barn och ungas unika erfarenheter och perspektiv. Vi säger också att genom att lyssna på människor, oavsett ålder och erfarenhet och ge dem rätt till lika mycket inflytande så tar vi steget mot en verklig allmän rösträtt som åtminstone inkluderar flera än den gör idag. Det skulle också innebära att vi slutar att se på barn och unga som framtiden istället för kompetenta individer med ett unikt perspektiv som är viktigt här och nu.

Mikaela Wikström, Talesperson i frågan om sänkt rösträttsålder för Rädda Barnens Ungdomsförbund. En person som inte växt ifrån sina åsikter...


Mer bloggat på samma ämne:
Åldersgräns för att rösta
Rösta vid 16

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf