Burkaförbud i Frankrike...

Postad av Ung&Dum Crew > Sandra : 11 April 19:22

... och Dagens Nyheter hakar på den rasistiska retoriken

Idag blir det kriminellt att ha burka i Frankrike. En ödesdiger dag där Europa nu steg för steg visar sitt rätta rasistiska ansikte. Burkaförbudet i Frankrike är bara ett tecken på rasismen – andra är stoppet mot minareter i Schweiz 2009 och tvångsförflyttningarna av romer i Italien 2008. Och när några av de starkaste länderna i Europa visar på rasism på hög nivå, väljer DN att haka på retoriken.

I måndagens Dagens Nyheter finns en artikel om burkaförbudet i Frankrike dagen till ära. När jag läste den var det en del saker som fick mig att reagera starkt. Det första som får mig att haja till är hur de väljer att beskriva en kvinna som heter Sonia som bär burka:
"Det är omöjligt att ana hur hon ser ut under lagren av tyg och de svarta handskarna, om hon är mörk eller ljus, brunögd eller blåögd. Men rösten bakom slöjan är välartikulerad, självsäker och mycket fransk."

Varför känner DN ett behov av att definiera Sonias fysiska etnicitet, dvs. vilken hudfärg hon har? Varför har det betydelse i sammanhanget, där vi pratar om hennes religion? Varför måste DN påpeka hur bra Sonia pratar franska? Om vi läser mellan raderna ser vi att det ligger en föreställning i att eftersom hon är muslim kan hon nog inte franska så bra, därför måste vi förtydliga att "det kan hon visst". Det DN gör är att skilja på människor, utgå från att religion och hudfärg måste det pratas om tillsammans, och att de med "den andra" religionen såklart inte kan språket! Vad gör dessa föreställningar som DN har med vårt samhälle?

Sonia är född i Frankrike av ateistiska föräldrar och har konverterat till islam, och vidare i artikeln skriver DN att "det är omöjligt att veta vad som fått Sonia att göra detta udda livsval". Här börjar jag bli förbannad. Udda? Hade de valt ordet "ovanligt", okej. Men udda? DN väljer att lägga en värdering i att det är konstigt att konvertera till islam. Att något är udda är inte fakta, det är en åsikt, och jag törs påstå att det är oerhört oproffsigt av en tidning som DN att visa sina rasistiska utgångspunkter så tydligt som i den meningen. "Vi", den vita media-eliten, kan påstå att det "dom" gör är udda, och kalla oss objektiva journalister.

DN använder sig i artikeln av den gamla vanliga rasistiska retoriken som vi kan se på så många nivåer i samhället. Det är precis samma retorik som gör att Frankrike kan rättfärdiga förbud mot slöjor. "Vi" och "dom", etnicitet, religion och fördomar om kompetens, samt värderingar i vad som är udda och vad som är normalt.

Rasismen finns inte bara i de högerextrema partierna, inte bara i historien – den finns i EU-länderna, den finns i Sverige, och den finns i vår största dagstidning Dagens Nyheter precis idag. Skärpning!

Läs artikeln här>>Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf