Makten över föreningen

Postad av Gästbloggare > Basar Gerecci Megafonen : 08 April 14:41

Idag gjorde Barnen i P1 ett program om manifestationen VREDENS DAG - Från Tahrir till Husby, mot nedläggningen av vårdcentralen i Husby. En av arrangörerna av manifestationen var föreningen Megafonen. Vi gjorde en intervju med dem när vi skulle göra vårt Magasin. Megafonen är en grym föreningen, vi bad därför en av grundarena Baras Gerecci, skriva om sina tankar kring makt, föreningar och engagemang.

Jag är aktiv i Megafonen. Vi är många fler än mig. Morgon, kväll, natt. Gruppen har gjort det i snart två år. Men fram tills idag har vi, av skäl som är för många för att räkna upp, inte jobbat med en riktig medlemsverksamhet. Visst, ungdomar har funnits i vårt nätverk och vi har snabbt kunnat nå dem när så krävs. Men de har aldrig haft sitt namn i våra böcker och därför också saknat formellt inflytande över organisationen.

Men nu är Megafonen tillräckligt etablerad, fast även fortsatt så småskalig, att vi känner behovet av en breddning.
Frågan är bara: varför vill egentligen göra det?

För oss handlar medlemskapet om att göra Megafonen öppen. För slutna sammanhang blir snabbt konstiga. Människor har en läskig förmåga att känna sig bekväma i fina positioner, glömma goda motiv från förr och med tiden leva bara för att överleva. Jag vet det, för ibland kan jag känna småsting av det själv. Vi behöver en organisation som är genomskinlig som Doktor Glas. Ingen ska tvivla på vår agenda och förväxla oss för krigare utan ideal.
Här blir det direkt intressant att tala om makt. Megafonen välkomnar in nya människor. Vissa hade sagt att vi släpper ifrån oss makt, vi menar att vi bjuder in den.

Fast medlemsverksamheten handlar i grunden inte om transparens. Det handlar framförallt om att vi vill aktivera SÅ MÅNGA unga Järvabor som vi bara kan! Och den enklaste vägen för människor att vilja vara aktiva ihop med oss, är känslan av tillhörighet till och ägarskap över Megafonen.
Vi vill att våra medlemmar äger vår förening. Vi vill att de känner det. Att de behandlar den med den stolthet och ansvar, som man gör bara när saker är ens egna. Vi vill att makten över organisationen ska ligga, inte i finansiärens eller styrelsens händer, utan medlemmens. För hon är, i slutändan, hela anledningen till vår existens.

En vän och inspiratör, Kristina Flodman, brukar säga att "vi måste representera den alternativa maktordning som vi önskar se i samhället". Hon menar att organisationer, människor eller andra som önskar se ett samhälle där resurser och makt fördelas på schysta villkor, själva måste leva efter denna princip.
Om Megafonen vill göra gott, måste organisationen grunda sig på rättvis spridning av ägarskap och beslutsmakt. Detta är just vad vi vill uppnå med vårt medlemsarbete.



Bild: Basar talar på manifestationen

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf