Lärarna måste släppa makten

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 05 April 10:25

Igår arrangerade vi tillsammans med ett gäng grymma elever på YBC i Nacka> ett rundabordsamtal om IT i skolan. Samtalet var en reaktion på att IT-minister Anna-Karin Hatt tidigare arrangerat ett rundabordsamtal där endast vuxna var inbjudna. Att diskutera en IT strategi för skolan utan att bjuda in elever är ganska huvudlöst, därför fixade vi ett samtal där endast elever skulle prata. Till Nacka kom ett 20-tal elever från olika skolor och olika delar av landet. Eleverna lyfte massvis med bra tankar och idéer. På plats fanns även en massa representanter från Näringslivet, media och politiken för att lyssna. Men det var de ungas tankar som fick ta plats och utrymme.

Under samtalet var det en sak som kom upp som verkligen fick mig att fundera på maktpositionerna i klassrummet och hur dessa måste förändras. Under en diskussion om hur lärarrollen ser och hur den skulle förändras med IT i skolan lyfte Ayla Löfving ett sjukt bra perspektiv.
Vad är en lärare? Är det någon som ska stå i mitten och kunna allting eller är det någon som ska kunna coacha och vägleda eleven till kunskap? Jag tror att lärarna måste våga vara sårbara och erkänna att de inte kan allt, på så sätt kan de lära sig tillsammans med oss elever.

Aylas perpsektiv sätter allt på sin spets, med IT integrerat i undervisningen så är inte längre lärarna experterna. Många lärare är sämre än eleverna på hur IT fungerar, vilket gör att de tappar sin maktposition som den som ska lära och istället blir den som lär sig. Om lärarna dessutom ska släppa makten som kunskapsbank och istället bli vägledare förskjuts maktpositionerna ytterligare. Det här kommer att kräva en hel del av vuxenvärlden. Främst måste synen på barn och ungas kompetens, förmåga och vilja att lära sig förändras. Vuxenvärlden måste sluta se på barn och unga som passiva mottagare av kunskap och istället se dem som aktiva sökare av kunskap. I en tid då utbildningsministern skriker efter mer kateder så undrar jag om det verkligen är möjligt.Vill du läsa mer om samtalet:
Pressmeddelandet efter samtalet
Släpp in ungas röster i debatten - Newsmill


Bild från diskussionen där Ayla Löfving lyfter smarta perspektiv.

Kommentarer

Lisa Klefbom

Lisa Klefbom
06 April 16:02

Verkligen ett bra inlägg! Det är verkligen dags att börja se över lärarrollen och börja diskutera hur skolan har förändrats och förändras i och med att utvecklingen går så snabbt framåt! Smart tjej, hoppas att fler börjar förstå!
/ Lisa

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf