Allt är politikernas fel

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 31 Mars 10:58

Både SvT och DN lyfte häromdagen att det är de sittande partiernas fel att stödet för SD ökar, och hänvisar till en studie som gjorts vid Göteborgs Universitet. Forskarna menar att genom att de etablerade partierna, och främst då de rödgröna, anpassat sin politik och retorik efter SD så har stödet för SD ökat.

Efter att ha läst artiklarna dyker plötsligt ett samtal upp i mitt huvud. För några veckor sedan arrangerade Ung&Dum ett seminarium om Antirasismens framtid. Några dagar innan seminariet stod jag och en bekant och pratade om seminariet. Han är partipolitiskt aktiv och jag peppade honom att gå och lyssna. Hans svar blev:
- Maja, det gynnar inte något parti att jobba antirasistiskt just nu, det vinner man inga röster på. Rasism är en ickefråga.

Då blev jag arg över hans resonemang, nu blir jag mest ledsen. För om det är något som den här forskningen visar så är det precis tvärtom. Om sittande politiker skulle använt sin tid till att jobba antirasistiskt istället för som nu mer och mer närma sig rasismen, så skulle inte stödet för SD ökat. Den politik, den debatt som förts har ju bara visat att SD är inne på "rätt spår". När politikerna fortsätter att bygga sin politik på rasistiska strukturer, pratar om vi och "dom", pekar ut problemen med segregationen i Rosengård och Botkyrka, så ger de SD vatten på sin kvarn.

När det finns ett parti som har gjort en fråga till SIN fråga och de andra partierna föder frågan, självklart kommer väljarna att luta sig mot det parti som har gjort frågan till SIN.

Men ärligt talat så skiter jag faktiskt i om stödet till SD minskar eller ökar just nu. Jag tycker att det är ett bra mycket större problem att övriga partier är så sjukt blinda för vad de själva håller på med. Att de använder sin röst för att sprida ett allt hårdare och mer rasistiskt budskap, det är fullkomligt galet. Antirasism är ingen icke-fråga, om partierna skulle lyfta blickarna strax ovanför skrivbordskanten och börja fundera på vilket land de bygger, då skulle de förhoppningsvis också inse det.

Rasismen är högst påtaglig och vi ser den inom politiken, tyvärr i samtliga riksdagspartier.


Läs om vad vi pratade om på seminariet Antirasismens framtid.

Läs vad vi skrivit om rasism och antirasism tidigare:
Vad är Rasism?
Därför är jag sjukt anti!
Skapandet av Vi och Dem
Var kommer du ifrån egentligen?
Men du kan ju skriva!
Varför är jag jude?


Kommentarer

Veronica Halshammar

Veronica Halshammar
04 December 18:44

SD ökar för dem är de enda som vågar Kritisera problemen med invandring och integration. Något inget annat parti vågar ta tag i "För då är dem rasister enligt pk samhället."

Varför röstar så många i södra sverige speciellt nära samhällen i samhället på Sverigedemokraterna? Är det för att dem är rasister eller för att dem ser problemen. Rätt uppenbart eller hur.

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf