Det oförståeliga hatet

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Emil Svensson : 30 Mars 13:36

Det skrivs alldeles för sällan om rasism och antirasism i media idag. Därför blev vi extra glada när Södermanlands Nyheter publicerade Emil Svenssons krönika, och bad att få lägga upp den här på bloggen. Emil Svensson har en krönika var fjärde fredag i Södemanlands Nyheter, dessutom är en han av våra blivande utbildare. Läs och njut!

Jag kan inte förstå rasism. Hur mycket information jag än bombas med, hur många som än försöker förklara, hur många böcker jag än läser, så vill begreppet inte fastna i min hjärna. För mig är det en omöjlighet att hata någon för dess etnicitet, bakgrund, sexuella läggning etcetera. För mig är det en omöjlighet att hata någon för att denne är sig själv.

Det finns få saker som gör mig så lycklig som kampen för allas rätt att få vara människa. Kampen för att alla ska få vara sig själva, och bli respekterade och accepterade. Kampen mot fördomar, okunskap och hat. Ett, bokstavligt talat, färgstarkt minne som jag aldrig glömmer är Pride-festivalen 2010. Tusentals glada deltagare och åskådare, strålande sol från den vackraste sommarhimmel och lycka. För mig var det inte bara en festival för allas rätt att älska, utan en festival för mångfald och öppenhet. Det var en konkretisering av kampen för allas rätt att få vara människa.

Mångfald för mig är en tillgång. Mångfald för mig är spännande möten och nya perspektiv. Att 5,7 procent av Sveriges befolkning röstade mot mångfald i valet 2010 gör mig ledsen. Att 513.000 människor i mitt hemland anser att muslimer är vårt största hot gör mig rädd. Att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen, är för mig ett fall för nationen, bara för att låta lite historisk.

Någon som däremot gjorde det hela lite ljusare var att några dagar efter valet samlades tusentals stockholmare och andra svenskar för att visa sitt missnöje på Sergels torg. Har tittat på videoklipp från demonstrationen, och det var så mäktigt! Tillsammans kan vi fortsätta kampen mot rasism och främlingsfientlighet. Tillsammans kan vi spräcka fördomar, bidra med kunskap och erfarenheter.

Vill avrunda mitt kåseri med några tack. Tack till alla de eldsjälar som varje dag kämpar mot rasismen, och till alla de organisationer som har målet att bekämpa rasism, på alla sätt och vis. Till alla de som inte tolererar rasism i sin vardag och vågar säga ifrån. Ni är guld värda, och en del i min dröm om det Sverige jag vill leva i.

Kärlek från mig!

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf