SR lyfter härskartekniker

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 25 Mars 14:27

Härskartekniker är något som oftast används för att beskriva manligt beteende mot kvinnor. Men härskartekniker används inte bara av gruppen män, mot gruppen kvinnor, utan är ett sätt för någon i en högre maktposition att behålla sin makt. Inom vårt projekt pratar vi om ålder som makt, om åldersmaktsordningen och att vuxna nedvärderar barn och unga. Idag på Barnen i P1 lyfter även de åldersmaktsperspektivet i deras program om härskartekniker.

Reportern Ylva Mårtens har intervjuat Erik Blom, som också är utbildare inom Ung&Dum. Erik pratar om hur vuxenvärlden gör till rösten och förenklar det de säger när de pratar med barn och unga. Hur man i förenkling av information också undanhåller en del av informationen och hur det kan kopplas till härskarteknikerna.

Ylva intervjuar även barnläkaren Lars H Gustafsson och genusforskaren Gun Hedlund, som får ge sina perspektiv på hur härskartekniker kan kopplas till barn och unga och vilka följder det får. Gun Hedlund sa i programmet att det är bra att lära sig att känna igen härskarteknikerna för att lära sig bemöta dem.

I programmet kan en även höra några de berättelser som finns med i vår kampanj "Då blev jag klappad på huvudet".

Om du missade programmet så har Sveriges Radio ett grymt bra pod-arkiv, det går även att lyssna igen via webben.

Det är sjukt kul att höra att Sveriges Radio och Barnen lyfter att ålder är makt. Det ska framförallt bli spännande att se vilken respons programmet får. Vi kommer att fortsätta att prata om ålder och makt här på bloggen.


Foto: Vår grymma utbildare Erik Blom

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf