Varför prata om antirasismens framtid?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 10 Mars 11:13

Här på kontoret jobbar vi nu för fullt för att förbereda oss inför måndagens seminarium om antirasistiska rörelsens framtid. Det ska bli så himla spännande att träffa alla som jobbar inom rörelsen, och höra vad de har för tankar och idéer om hur vi tillsammans kan jobba för ett antirasistiskt samhälle. När en jobbar så mycket med något som en själv tycker är så himla viktigt och intressant så blir i alla fall jag lite hemmablind och tror att alla inser varför just det här är så viktigt. Men igår hände en sak som gjorde att jag vaknade upp ur den bubblan.

Jag var på en nätverksträff med massa personer som jobbar med kommunikation på ett eller annat sätt. Där sprang jag ihop med en kille som jag känner sen en tid tillbaka. Han hade fått inbjudan till seminariet och frågade varför vi anordnar det. Jag förklarade att vi tycker att det finns en anledning till att just nu samla den antirasistiska rörelsen och hitta olika samarbetsformer. Vi pratade ett tag om skillnaden mellan att prata om de rasistiska strukturerna som vi inom projektet pratar om och att prata om rasisten. Helt enkelt skilja på strukturen och individen. Eftersom han är politiskt aktiv så sa jag åt honom att han borde komma, det skulle nog kunna gynna hans parti. Då tittar han på mig och säger helt ärligt:
- Maja, det gynnar inte något parti att jobba antirasistiskt just nu, det vinner man inga röster på. Rasism är en ickefråga.

Det var visserligen inte en nyhet för mig att det finns politiker som fiskar i grumliga vatten för att vinna röster. Men jag blev uppriktigt ledsen av att höra en person som jag gillar resonera på det sättet, att rasism är en ickefråga.

Efter vårt samtal är jag ännu mer peppad inför måndag. Om etablerade politiker inte vill ta i frågan för att det är en ickefråga, och för att de är rädda för att förlora röster, så krävs det så mycket mer av den antirasistiska rörelsen. Jag hoppas verkligen att alla dyker upp på måndag och bidrar med sina perspektiv och kunskaper. Jag hoppas även att det dyker upp en massa politiker, för jag vet att det inte är alla politiker som resonerar så, jag vet att det finns politiker som verkligen inte ser rasism som en ickefråga.



Om du inte redan anmält dig så hittar du inbjudan här.


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf