Ung med åsikter

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 04 Mars 13:58

Vi har tidigare skrivit om hur barn och ungas åsikter och tankar inte tas på allvar. Någon som är duktig på att uttrycka sina åsikter är krönikören Fridah Jönsson. Vi ringde och pratade med henne för att få höra vilka reaktioner hon stöter på när hon sticker ut hakan och tycker till.

Fridah var 15 år när hon började skriva krönikor för Dalarnas Tidnings nöjessidor. Till en början skrev hon mest om musik, lite rädd för att hon skulle förlora jobbet om hon skrev om andra saker. Då var det mest unga som mejlade henne och tyckte till om det hon skrev. Efter ett tag började Fridah att skriva om andra saker, om samhället och hur hon såg på saker som hände. När Dalarnas Tidning dessutom började med kommentatorsfält märktes en stor skillnad på den respons hon fick.

- Jo, det syns ju vilka det är som läser. De verkar dessutom tycka att jag är för ung för att tycka grejer och att man därför inte kan ta mig på allvar, säger Fridah

Numera skriver Fridah krönikör både för DT och för Metro, hon brukar ofta skriva om skolan och hur hon tycker att den borde förbättras. Många äldre brukar kommentera hennes förslag med att hon inte vet vad hon pratar om och att hon inte vet hur världen ser ut.

- Jag förstår att de tycker annorlunda, eftersom det är väldigt annorlunda nu jämfört med hur det var då när de gick i skolan. Men det är ju ändå vi som är unga nu som går i skolan, så vi vet ju hur det är.

Tittar man i kommentatorsfältet under Fridahs krönikor ser man ofta hur de som inte håller med henne kallar henne för "lilla gumman" eller skriver saker i stil med "det här förstår du när du blir äldre". Fridah menar på att det är en enkel taktik för att argumentera mot henne.

-Om de försöker argumentera mot det jag säger kan jag ju alltid bemöta eller förklara varför som jag tycker som jag gör. Då är det lättare att använda min ålder som argument emot mig, det är ju det enda jag inte kan ändra på. Jag är ju ung.



Mer från intervjun med Fridah kommer att komma framöver. Men missa inte hennes krönikor i Metro och Dalarnas Tidning eller hennes blogg.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf