Ungdomsråd i Trosa

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 02 Mars 17:03

Idag kommer Trosas Kommunfullmäktige att diskutera om det ska startas ett ungdomsråd i Trosa. Vår utbildningskoordinator Sandra Fogelberg sitter med i kommunfullmäktige för att diskutera frågan och kommer därför att twittra därifrån. Är ni nyfikna på vad som sägs följ oss eller hashtagen #uråd.

Södermanlands Nyheter hade idag ett helside-uppslag i tidningen om detta. Tyvärr ligger inte artiklarna på nätet, men vi har fått tillstånd från Nina Svanberg att publicera hennes artiklar hos oss. Läs och begrunda.

Politiker sågar ungdomarnas intresse
Politikerna säger nej till ett ungdomsråd med förklaringen att engagemanget saknas. Men niondeklassarna Emil Moberg, Daniel Lindblom och Julia Ekstam håller inte med.
– Vi finns visst och vi är engagerade, säger Emil Moberg, som tillsammans med ett gäng kompisar går på kvällens fullmäktige för att visa sitt engagemang i frågan.

– Det vore häftigt om vi kunde få med oss jättemånga, säger Daniel Lindblom.

Frågan är viktig för dem. Men kommunalrådet Daniel Portnoff (M) har redan uttalat sig i frågan.
"Inrättandet av ett ungdomsråd är inte en prioriterad fråga i alliansens valmanifest", skriver han i sitt motionssvar.
Han ställer sig också frågande till hur ett ungdomsråd skulle kunna leda till en bättre ungdomspolitik.
Det är motsatsen till vad Emil Moberg tror.
– Ett ungdomsråd skulle väcka ungdomarnas intresse för politik och samhällsfrågor. Hellre ungdomar som pratar till ungdomar än politiker som inte tror på vårt intresse, säger han.

– Politikerna verkar tycka att det är lagom att besöka skolan och svara på några frågor, säger Daniel Lindblom.

Trion vill se en större respekt för unga människor, och inte bli ihopklumpade till en enda grupp.
– Vi vill visa att det visst finns ungdomar som är engagerade. Vi vill vara med och påverka och säga vad vi tycker. Vi borde bli tillfrågade när beslut ska tas, säger Daniel Lindblom.

De vill sitta med under kommunfullmäktige och bli rådfrågade.
– Det är där som vi kan representera de ungas åsikter. Att sitta med för ett parti blir för enformigt, vi vill komma fram med alla olika åsikter, säger Emil Moberg.

Eftersom de inte hittat några aktiva ungdomspartier på orten vill de börja med att engagera sig i ett ungdomsråd, sedan kanske det blir politik av det ändå.
–Vi vill påverka allt möjligt, det kan handla om frågor som fler innebandyhallar eller mer saker att göra på kvällarna. Det här är vårt sätt att påverka så länge vi inte har någon rösträtt, säger Daniel Lindblom.


Tidigare ungdomsråd lades ned
Det drogs igång ett ungdomsråd i Trosa år 2004, efter ett beslut i fullmäktige. Men tre år senare lades projektet ned, eftersom det "saknades tillräckligt intresse från ungdomarna själva", skriver Daniel Portnoff (M).
Portnoff vill istället se andra sätt för ungdomar att påverka, bland annat genom att informera om hur man lämnar synpunkter och genom att kommunens tjänstemän och politiker besöker skolorna för att berätta om sitt arbete.


"En dålig syn på kommunens unga"
– Pratar vi om ett ungdomsråd måste vi prata med dem som det berör, ungdomarna själva. Vi måste prata med dem och inte om dem, säger Sandra Fogelberg (MP), ersättare i kommunfullmäktige.

Hon har jobbat som lärarvikarie på Tomtaklintskolan och har träffat Emil Moberg, Daniel Lindblom och Julia Ekstam.
– Det är ganska oansvarigt att säga att det förra rådet inte fungerade på grund av ungdomarna.

Sandra Fogelberg tycker istället att det var de vuxna som satte käppar i hjulet sist.
– Det här exemplet, och de alternativ som man förespråkar istället för ett ungdomsråd, visar vilken syn man har på unga i den här kommunen, att de är okunniga, ointresserade och att de bör vara passiva mottagare istället för aktiva deltagare i politiken. Jag har själv bemötts med dessa fördomar.

Sandra Fogelberg får stöd från (S) och Trosaradikalerna som också trycker på vikten av ett råd.
– Engagemanget finns om stödet finns. Det finns ett bra arbete i skolorna med elevråd exempelvis, men ett ungdomsråd kan vara ett verktyg för de äldre ungdomarna. Ungdomens Hus är en inkörsport för dem att berätta vad de vill ha och behöver, säger Ann-sofie Soleby Eriksson (S).

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf