Vad sägs om att lyssna?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 01 Mars 15:32

Igår arrangerade Riksteatern en workshop där Graffiti och Street Art skulle diskuteras. Jag och Olof gick dit för att lära oss mer om hur graffitikonstnärer har det, vilket motstånd de stöter på och för att föra in maktperspektivet i diskussionen.

Workshopen inleddes med att alla som var på plats fick presentera sig och förklara varför de hade valt att komma dit. Det var allt från unga aktiva konstnärer som var trötta på att stämplas som kriminella, till lite äldre som i stort sett vant sig vid att kallas kriminella, föräldrar till konstnärer, folk som intresserade sig för frågan (som jag och Olof) och några få politiker. Efter att alla presenterades var en sak väldigt tydlig, alla på plats ville lyfta graffiti som konstform.

Men vart var de som håller stenhårt på nolltoleransen? Vart var de som likställer all graffiti med skadegörelse och pratar om att lagliga väggar alltid medför en spill over-effekt som gör att den olagliga skadegörelsen ökar? De politiker som kommit dit, var där för att prata om hur de ville jobba för att möjliggöra för lagliga väggar. De andra höll sig borta. De tog ett tydligt avstånd och vägrade ens dyka upp för att höra den andra sidan.

Att inte ens bemöda sig att komma och lyssna på sina meningsmotståndare är ett tydligt ställningstagande, men också en tydlig makthandling. Frågan är uppenbarligen inte tillräckligt viktig för att dessa politiker ens ska lyssna.

Vi satt där i ett rum med ett helt gäng graffitikonstnärer som var där för att se hur man kunde hitta en lösning på ett problem. De ville särskilja den lagliga graffitin från den olagliga. Men politikerna för Stockholms Stad valde att utöva sin makt genom att inte lyssna, att inte ta dessa personer och deras engagemang på allvar. Tyvärr är den taktik väldigt vanlig när det gäller just engagemang som kan kopplas till den så kallade ungdomskulturen eller till ungdomsfrågor. Dessa frågor anses helt enkelt inte tillräckligt viktiga att bemöta.

Men är inte dialogen en grundstomme i demokratin? Jag kräver inte att dessa politiker gör en 180 sväng, ändrar sig och tillåter lagliga väggar. Det jag vill är att de ska lyssna. Att de ska möta de unga graffitiartisterna som bara vill utöva sin konst laglig väg och höra vad de har att säga. Dialogen blir extra viktigt just när det gäller barn och unga eftersom de saknar rösträtt blir det är ju deras enda möjlighet att påverka inom den demokratiska processen. Att använda sin makt genom att inte lyssna, är inte bara arrogant, det är rent ut sagt korkat. Här hade de en chans att få lära sig något nytt, möta nya personer perspektiv, istället valde de att inte ens dyka upp.


Läs mer om Riksteaterns projekt Movement eller kika på klippet från Art of the Streets i somras.
Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf