Var kommer du ifrån egentligen?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 21 Februari 15:43

Gülsen skrev tidigare idag om identitet och etnicitet, hennes inlägg fick mig att tänka på en fråga som jag fick höra för ett tag sen. Jag var hemma hos mina föräldrar och vi stod i köket och pratade om vad jag hade gjort på nyår. När jag nämnde Ilnaz namn tittade min mamma på mig och ställde frågan. Var kommer Ilnaz ifrån? Jag svarade Täby och min mamma förtydligade sin fråga, Var kommer hon ifrån egentligen? Varför min mamma ville veta var Ilnaz egentligen kommer ifrån vet inte jag. Den frågan har till exempel aldrig kommit upp de gånger jag pratat om Elin, Johanna eller någon av alla de Josephine som jag umgås med. I vilket fall som helst var jag tvungen att svara att jag inte visste, för den frågan hade aldrig kommit upp när jag och Ilnaz hängt. Vi har lagt vår tid på att prata om saker vi tyckt varit mer intressant.

Några veckor senare gick jag och Ilnaz på ett seminarium med Miklo, där de presenterade sin undersökning av personer som själva säger att de bor i miljonprogrammen. I undersökningen hade Miklo ställt frågan hur många som kände sig som svenska och 51,9% svarade att de gjorde det. Den siffran tycker jag egentligen inte är speciellt intressant (varför frågan ställdes går ju att säga en himla massa om men det blir nog ett annat inlägg). Det finns så många frågor kring vad det egentligen är att vara svensk och själv se sig om en svensk för att jag ska lägga någon större vikt vid en sådan fråga. Vad som är mer intressant hade väl varit att ställa frågan hur många som tror att andra skulle uppfatta dem som svenska. Jag tror att i svaret på den frågan hittar vi en siffra på hur många som upplever rasismen i samhället, hur många som upplever att de får ett annat bemötande utifrån hur de ser ut. Hur många som får frågan, var kommer du ifrån egentligen?

Efter seminariet pratade vi ganska mycket om det. Ilnaz berättade att även om hon är född i Sverige, bott här i hela sitt liv och definitivt ser sig själv som svensk, så är det ingen annan som gör det. Hennes föräldrar kommer ifrån Iran och även om Ilnaz själv aldrig varit i Iran så skulle de flesta säga att hon är Iranier, att det är där hon egentligen är ifrån.

Vad skulle då göra Ilnaz svensk och vad krävs för att få identifiera sig själv som svensk? Om jag utgår från mig själv så identifierar ju jag mig som svensk, men när jag är ute och reser och träffar personer från andra länder är det väldigt sällan de tror att jag är svensk. Det jag oftast får höra är "du kan ju inte vara svensk, du pratar för mycket och du vevar alldeles för mycket med armarna när du pratar".

Vi går alla runt med massa föreställningar om hur svenskar och icke-svenskar ska bete sig och vara. Utgår man från de föreställningarna så ses tydligen varken jag eller Ilnaz som svenskar. Men det finns en stor skillnad mellan att jag inte uppfattas som svensk och att Ilnaz inte gör det. För även om jag pratar mycket, vevar som en väderkvarn med armarna och tar lite mer på folk än vad en "riktig" svensk borde göra, så påverkar inte det mina möjligheter negativt. Mitt namn är fortfarande ofarligt och svenskklingande, jag har visserligen bruna ögon, men en blek och glåmig svensk hud. Det finns inget med mig som är hotande och annorlunda och läskigt. Ilnaz däremot, ni hör ju bara på hennes namn att hon inte kan vara en "riktig" svensk, med allt vad det innebär, och det påverkar till exempel hennes möjligheter att få jobb negativt.

Frågan som vi borde ställa oss själva är, varför har vi ett behov av att veta var någon kommer ifrån egentligen? Vad tillskriver vi personen för egenskaper när vi har svaret?Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf