Du ska vara tacksam!

Postad av Gästbloggare > Hanna Fäste, moderedaktör Piraja : 18 Februari 10:58

Hanna Fäste är moderedaktör för Piraja och en grym skribent. Vi bad henne skriva om hennes erfarenhet av att vara ung och förväntas jobba gratis.

Bland det första (och viktigaste) min textlärare på gymnasiet berättade för oss elever var att alltid kräva betalt om våra texter blev publicerade någonstans. "Det är väl klart som korvspad" tänkte jag naivt, men att en publicerad artikel i tidningen inte var lika med kosing i fickan var något jag kort därefter skulle få erfara. 


Sommaren innan jag skulle fylla 18 år ville jag bara skriva. Jag mailade lokala tidningar och fick napp på en av dem. Jag skulle få skriva frilansartiklar när det behövdes och jag minns hur obeskrivligt stolt jag var. 
Prydligt och ordentligt skickade jag in mina artiklar samt en faktura och vaknade tidigt morgonen den 25e, då lönen skulle trilla in. Men bankkontot ekade tomt. När jag mailade redaktören på tidningen fick jag inget svar, när jag ringde från mitt mobilnummer kopplades jag till en telefonsvarare, och när jag slutligen (efter att ha ringt från hemligt nummer) fick tag på henne fick jag höra diverse ursäkter. Min faktura hade lämnats in försent/glömts/tappats bort, och jag förväntades snällt vänta till nästa månads utbetalning. Jag skrev fler frilansartiklar och mailade återigen in dem plus en faktura. Den 25e kom, men inte ett endaste öre. Där och då fick jag nog. Jag stålsatte mig, ringde (återigen från ett hemligt nummer) och berättade att jag inte tänkte finna mig i att jobba gratis. Svaret jag fick från redaktören var "du ska vara tacksam över att vi ens publicerar en så pass ung skribent som du"

Det kom som ett slag i ansiktet. Skulle jag inte vara värd någon lön bara för att jag var ung? Jag som tyckte att jag var en av de bästa i min klass och älskade att skriva, tappade hoppet totalt och öppnade inte Microsoft word på flera månader. 
Som tur var började jag till slut sakna ljudet av fingrar mot tangentbord och den här gången var jag stenhård mot olika redaktörer. Om de fick rätten att publicera mina texter, hade jag rätt att få betalt för vartenda ord. Svårare än så är det, och ska det inte, vara. 
Idag har jag, 20 år gammal, ansvar för modesidorna i tidningarna Piraja och Studentmagasinet och har bland annat fått en artikel publicerad i en bilaga till Svenska dagbladet. 
Kom ihåg, högre ålder är aldrig lika med större talang. Och det, kära ni, är något att vara tacksam över.


Foto Johan Ljungquist

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf