Du ska se att det går över

Postad av Gästbloggare > Manitza Håfström, Ordförande RFSL Ungdom Karlstad : 17 Februari 09:58

Hur många gånger har man inte som ung träffat på äldre "vuxna" människor som antar saker för att det i deras världsbild inte finns några andra alternativ?
Människor tar för givet att du ska vara på ett visst sätt, agera på ett annat, eller att du helt enkelt kommer att förstå saker och ting när du själv blir lika vuxen och "förståndig".

Jag jobbar ideellt som ordförande för RFSL Ungdom (ungdomsförbundet för homo- bi- och transpersoners rättigheter) i Karlstad och har suttit på den posten i två år nu. Inom RFSL ungdoms föreningen har jag varit aktiv sedan 2007.

Vårt arbete innefattar väldigt mycket kontakt med ungdomar i frågor som bland annat handlar om sexualitet och sexuell identitet.
Skrämmande ofta får vi höra hur många unga människor som i förtroende försökt tala med någon vuxen om dessa ämnen, mer eller mindre blir ignorerade i uttryck som "det går nog över när du blir äldre" och "det är bara en fas".
Det kan kännas otroligt att vi fortfarande idag har en sådan utbredd hbtfobi i samhället och ofta kommer dessa kommentarer från "vuxna" människor.

I vårat arbete ingår även att prata med kommunen, landstinget och andra organisation. Vi jobbar till exempel med att få dom att förstå vikten av att en organisation som våran finns i kommunen. Ett ungdomsförbund som drivs av ungdomar för att hjälpa andra ungdomar.

Vi är ofta ute på högstadie- och gymnasieskolor runt om i Värmland och föreläser om bland annat normer och sexuell identitet. Vi tror på att ungdomar kan lära andra ungdomar. Man sitter lite i samma båt om man säger så. I vuxenvärlden har det alltid varit svårt att förstå ungdomars behov (vissa människor tycks ha glömt bort att dom själva var unga en gång i tiden) att få uttrycka sig och vikten av att få vara precis som man vill. Inte alla vill passa in i en färdig mall som talar om hur vi ska vara, hur vi ska se ut, vem vi ska umgås med och framförallt vem vi ska bli kära i.

För att kämpa mot homofobin i dagens samhälle måste man börja någonstans. Och jag tror personligen att det är vi unga som har orken och glöden att kämpa för våra rättigheter.

I Karlstad har vi sedan 2008 jobbat med ett stort projekt- Värmland Pride. Där vi tillsammans med kommunen och andra aktörer samarbetat för att Karlstad varje år ska få ha sin alldeles egna pridedag samt parad.
Jag drog igång det hela som ett projekt då det aldrig tidigare hade funnits likande i Karlstad eller Värmland överhuvudtaget. Det var inte det lättaste kan jag medge. Vi sökte stöd från många håll i kommunen men fick avslag efter avslag då man ansåg att detta inte var en sådan viktig grej. För varför skulle hbtpersoner vilja paradera en gång om året och visa hur stolt man är, när man som heterosexuell inte har det behovet?
Vi fick förklara att det faktiskt inte handlade om att stolt visa upp sin sexuella läggning utan snarare att det handlade om att stå upp för mänskliga rättigheter -oavsett vilken sexuell läggning man än må ha.

Det visade sig ändå vara svårt för till exempel lokala politiker att gå med i paraden och visa sitt stöd (dom var bortresta allihop just den dagen).
Det krävdes ett dödshot 2010 gentemot en av arrangörerna för att Värmland skulle få upp ögonen om hur svårt det kan vara att vara öppen hbtperson i Värmland. Helt plötsligt intresserade sig människor för något många utav oss upplever dagligen. Nu inser man kanske vikten av vårat arbete och det stöd vi behöver från vuxenvärlden för att kunna genomföra till exempel en dag som Värmland Pride och kunna kämpa för att egentligen bara få vara oss själva.

Summan av kardemumman är således att trots motgångar har vi ungdomar rätt att kämpa för våra rättigheter. Och om man ger upp- kommer det aldrig ske någon förändring. Låt inga vuxna tala om för dig att "det går inte" bara för att DE kanske inte orkar ta upp kampen. Så har du orken och kämparglöden -gör något som DU tycker är viktigt och kan påverka ditt liv positivt! Och kom ihåg- oftast är du aldrig ensam, det finns andra ungdomar som du och andra människor som är villiga att kämpa med dig!

Kommentarer

Anna Nilsson

Anna Nilsson
17 Februari 12:14

Du missade något riktigt väsentligt! Redan 2009 gick jag och en hel del andra lokala m-politiker med i pride-paraden OCH vi skrev en debattartikel i samband med paraden. Dock var vi det enda partiet som inte lyste med vår frånvaro det året. Per-Samuel Nisser (dåvarande oppositionsråd, nuvarande kommunalråd) gick med både 2009 och 2010. Så kom inte och påstå att ni inte fick stöd från "några" lokala politiker förrän det kom dödshot. Dessutom vet du lika väl som jag att de fega personerna som utförde dödshotet ÄVEN kontaktade politiker samma natt?!

Manitza Håfström

Manitza Håfström
17 Februari 13:06

Så sant så Anna! Det jag glömde att nämna var att vi skickade en inbjudan till samtliga i kommunfullmäktige och fick få svar. Nära 80% besvärde sig inte ens att svara på inbjudan vilket gjorde att vi tyckte att vi fick lite stöd från kommunen.Vi fick hot då också och när ordförande för kommunfullmäktige konfronterades av svt värmland om varför så få hade svarat blev svaret semester och han själv hade knappt haft tid till att läsa vårt mail.

Sedan är vi ju väldigt tacksamma för att moderaterna var dom som visade övriga partier att priden var en viktig sak att deltaga i.

Det jag menade på var att omfattningen av stöd borde varit större från början och att unga HBT-människor inte togs på fullt allvar. Just att organsisationen heter ungdom kan ibland kännas som att det inte är lika viktigt att ge sitt stöd till.
men ja- vi fick stöd från lokala m-politiker och det ÄR vi tacksamma för. Men som sagt- stödet kunde varit större.

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf