Kul med så många unga här!

Postad av Gästbloggare > Erik Wagner : 14 Februari 14:20

Erik Wagner har flera års erfarenhet från ungdomsorganisationer, och skriver här om hur det är att vara ung och engagerad.

När jag var 24 år tog jag steget från ett engagemang i en ungdomsorganisation in i en organisation för vuxna. En plats i den riksstyrelsen lockade förstås, en möjlighet att komma in i ett delvis nytt sammanhang och bli berikad och berika andra med mina perspektiv.

En bestående känsla efter de fyra år det totalt blev var att jag lärde mig att jag var väldigt bra på något. Jag hade själv börjat tvivla och kände att jag tappade förmågan. Åren i ungdomsorganisationen hade satt sina spår och mitt självförtroende på just denna punkt sviktade. Men det nya gänget uppskattade den här egenskapen och påpekade det ofta, nästan lite väl ofta faktiskt. Men de sa det i positiva ordalag och log snällt. Jag lärde mig snabbt att jag var osedvanligt bra på att vara ung. Väldigt ung.

Jag hade länge gått med tron på att jag hade andra kompetenser och erfarenheter som skulle kunna berika den nya organisationen. De två åren innan detta hade jag skrivit debattartiklar och pressmeddelanden med nyhetsvinklar ingen annan sett, jag hade ett jobb där jag varje dag ledde processer och möten och jag hade erfarenhet att kanalisera medlemmars engagemang från tre olika organisationer. Men detta fick andra ägna sig åt. Det sågs inte som ett problem att tre ledamöter under styrelsemötena inte sa något. Vuxna människor talar väl när de har något att säga?

Vi vet nog alla att alla vuxna inte talar i en större grupp när de vill säga något. Alla vuxna är inte experter på det de gör. Det är nästan oroväckande när man inser att det sällan är så. På samma sätt gillar inte unga (gissar jag) att vara kuttersmycken. Lite skön dekoration.

Som alla maktordningar slå även åldersmaktordning åt bägge håll. Många pensionärer förvisas till åskådarbänken och många vuxna ges inte en ärlig chans i samråd med unga, för de är ju trots allt vuxna – det vet vi ju hur de är…
Jag hade styrelsekollegor som i varje inlägg när de refererade till mig anspelade på min ålder. Jag fick inbjudningar till distriktsårsmöten och föreningsträffar i stil med "Om du kommer blir det så bra, vi vill nämligen visa Smedbyn att vi också har unga, trevliga förmågor i vår organisation." Så jag åkte dit och var ung.

Jag var ju ung. Och trevlig. Ett sympatiskt och lite exotiskt inslag i den annars så medelålders och övre medelålders gråa vardagen.

Jag raljerar såklart och tydliggör min beskrivning av organisationen. Så här i efterhand tror jag att det har blivit mycket bättre. Vi har fått in många nya medlemmar i vår organisation och vi är kanske på rätt väg att öppna upp maktstrukturer internt. Jag drömmer om en dag då varje enskild medlems kompetens och engagemang får berika oss andra. Samtidigt har jag mardrömmar om att jag själv är eller blir en gubbe som utbrister "Så kul att det är så många unga här". Kul? Som ett underhållande inslag i den annars så gråa vardagen… Dessutom är det ett uttryck som indirekt säger att det är mindre kul när personer av annan ålder är på plats.Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf