Mäktig eller lillgammal?

Postad av - Maja : February 11 2011 16:34

Som Olof skrev tidigare idag så är språket en del av det sätt som vuxenvärldens nedvärderande syn på barn och unga visar sig. Språket visar vår bild av verkligheten och när språkbruket blir nedvärderande så förvandlas det till en maktutövning. Sveriges Radio har idag gjort ett program om ordet Lillgammal, om vad det ordet betyder och vad det egentligen betyder för vår syn på barn.

I programmet intervjuas Carl Henrik som blev känd genom ett youtube-klipp där han intervjuas om sina spårvagnskunskaper när Spårväg City i Stockholm skulle invigas. Carl Henrik är en av Europas främsta spårvagnsexperter, men har på grund av sin ålder blivit stämplad som "lillgammal" istället för bara väldigt kunnig. Carl Henrik säger i intervjun med P1 att kunskap är makt. Det fick mig att fundera, är det därför vi använder ordet lillgammal? Genom kunskap blir vi tagna på allvar, och på så sätt får vi mer makt. Det är helt enkelt för läskigt att ett barn eller ung person, sitter inne på så mycket kunskap att de får makt. Därför använder vuxenvärlden språket som ett sätt att trycka ner barnen igen, tillbaka till sin plats, där de inte har makt. Därför används ordet lillgammal, för att förlöjliga kunskapen. Carl Henrik är inte allmänbildad, Carl Henrik är lillgammal och har snöat in på spårvagnar. På så sätt blir inte Carl Henriks kunskap ett hot mot vuxenvärlden.

Programmet tar sedan upp en massa mer aspekter om vad lillgammal kommer ifrån och på vilket sätt det är ett sätt att förlöjliga barn. Jag tycker verkligen att de som använder ordet lillgammal borde lyssna på programmet!

Vad betyder ordet lillgammal för dig? Är det ett nedvärderande ord?


Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

svea centrummotrasism rbuf