Avpixlad

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 05 December 12:38

Idag skriver DN om sajten Avpixlat.info. I artikeln lyfts det i ett kort parti vad som som händer med dem som blir avpixlade. Vi på Ung&Dum vill lyfta detta ännu mer. Vi kan självklart inte svara för alla, men vi kan berätta vilka konsekvenser deras publicering om oss har fått.

Ung&Dum jobbar antirasisitiskt genom att prata om att synliggöra vithetsnormen, alltså att se vilka fördelar du får om du uppfattas som etnisk svensk. Vilken makt som kommer om du uppfattas som vit i Sverige. Det handlar att som vit vara medveten om vilken maktposition du automatiskt har och vilka fördelar du får. Det handlar inte om att utrota vita eller skuldbelägga, utan medvetandegöra så att vi tillsammans kan jobba för ett mer öppet samhälle där din hudfärg varken innebär för- eller nackdelar.

Den 23 november publicerade vi en kort info-film som beskriver hur vithetsnormen fungerar. Filmen låg okommenterad på vår youtubekanal i fem dagar. Den hade ungefär 80 visningar när Avpixlat sent på kvällen den 28 november publicerade filmen på sin sajt.

Filmen är nu uppe i över 8 000 visningar och har 244 kommentarer, mestadels aggressiva, hånfulla och rasistiska. Kommentarerna och visningarna är en sak. Det som har blivit långt mycket värre är de hotfulla mejl och telefonsamtal vi, våra avsändarorganisationer och andra personer med kopplingar till oss har mottagit.

Vi diskuterar gärna olika synsätt och perspektiv. Vad vi aldrig kommer att acceptera är hot. Att få mejl där det står att vi borde dö, att vi ska våldtas, straffknullas eller på annat sätt skadas. Att vi borde vara försiktiga för att allt kan vändas emot oss. Att våra nära och kära hotas. Att våra utbildare och ambassadörer får motta hotfulla telefonsamtal och mejl. Det kommer vi aldrig att acceptera.

Vi har jobbat antirasistikt och pratat om vithetsnormen sedan projektet startade i maj 2010. Vi har publicerat en rapport, arrangerat seminarium och publicerat flertalet blogginlägg där vi pratar om vithetsnormen. Vi har medverkat i flertalet radiointervjuer, blivit omskrivna i flera tidningar och publicerade på flertalet bloggar. Innan publicering på Avpixlat hade vi inte mottagit ett enda hot. Alla de hot via mejl och telefonsamtal vi nu mottar började efter publiceringen. Det är alltså konsekvenserna publiceringen fått.

De som läser inne på avpixlat har som strategi att hota folk till tystnad. Det är något som inte framkommer tillräckligt i den artikel som publicerades i DN idag. Det är en viktigt aspekt som måste diskuteras.


//
Maja, Olof, Gülsen, Sandra och Peter
Ung&Dum CrewKommentarer

Veronica Halshammar

Veronica Halshammar
05 December 12:42

Avpixlat är en viktig sida, speciellt när stormedia med flit tystar ner problemen med invandring.

Henrik Christensson

Henrik Christensson
05 December 12:49

Ni på Ung&Dum kan nog vara den mest rasistiska i Sverige.

Vargi Veum

Vargi Veum
05 December 13:05

Naturligtvis är det alltid fel att hota folk, även när vänstern och så kallade "antirasister" gör det under demonstrationer. Har aldrig fattat poängen med det. Tror man verkligen att någon "lägger av" bara för det? Nä de enda som hittills lyckats med att få hela samhällen att börja med självcensur är islamisterna, men de gör ju allvar av sina hot å andra sidan.

Erik Blom

Erik Blom
05 December 13:47

Veronica: Så du tycker att hot är rätt sätt att gå tillväga för att uttrycka sinåsikt. Varför kan man inte diskutera saker i demokratiskt samhällle utan våld?. Man ska aldrig mörka problem som du själv säger, varför inte då ta debatten med oss?. Ung&Dum har också en antirasistisk värdegrund, kan du ge ett exempel när vi agerat rasistiskt?

Gustav Johansson

Gustav Johansson
05 December 14:02

Ni gör ett grymt jobb! Mycket viktig poäng ni gör när ni belyser de hot och trakasserier ni och andra som vågar ta debatten utsätts för.

Kommunikatör Ungdomsförbund

Kommunikatör Ungdomsförbund
05 December 14:28

Det är viktigt vad ni gör. Att det finns hat och rädsla är bara ett tecken på att det behövs mer kunskap och mer förståelse så fortsätta jobba på!

Ola Nilsson

Ola Nilsson
05 December 15:14

Hot och trakasserier är aldrig okej. Det ska aldrig accepteras. Det ska anmälas och de ansvariga ska ställas till svars för sina kränkningar. Nu är det ju dessvärre så att många som hotar gömmer sig bakom anonymitet så att de kan kräkas sina hatiska åsikter utan att behöva stå upp för dem offentligt.
Era tydliga ställningstaganden är otroligt viktiga för att vi ska kunna fortsätta att bygga ett demokratiskt samhälle där personer både har möjlighet att uttrycka sina åsikter på ett respektfullt sätt till varandra och att diskriminerande normer inte blir likställt med tillgången till makt och inflytande.
Låt oss fortsätta stå upp för en vision om ett samhälle präglat av mångfald, lika rättigheter, öppenhet och demokrati, men aldrig naivitet!
With love, o

Emilia Lindner

Emilia Lindner
05 December 15:15

Fråga till Henrik Christensson.
Sen när blev det rasistiskt att jobba antirasistiskt?

Henrik Christensson

Henrik Christensson
05 December 18:34

@Emilia Lindner
Byt ut alla "vit" mot "svart" på ung&dum.

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf