Om ålder och makt

Postad av Ung&Dum Crew > Olof : 11 Februari 10:56

Jag har tidigare skrivit om just ålder som maktordning här på bloggen. Om hur det är en maktordning vi inte tänker på för att den anses rättvis på något sätt, vi har alla varit unga och vi kommer alla växa ifrån det. Men ålder som maktordning har fler aspekter än så.

Barn/ung ska vara motsatts till vuxna
När vi tittar på vilka normer och föreställningar kring barn, unga och vuxna kan vi identifiera en rad olika saker. Att barn/unga förväntas vara på ett sätt och vuxna på ett helt annat, nästan alltid det motsatta. Ett exempel är att vuxna ses som ansvartagande, och då ska barn/unga vara motsats till det, alltså ansvarslösa och slarviga. Vissa menar att det är just så det är, men när vi tittar på hur det egentligen ser ut så ser vi massa barn och unga som tar ett otroligt stort ansvar, precis som vuxna. Poängen blir att vi alla är ansvartagande, att det inte har med ålder att göra. Det är det som blir tokigt när vi ska måla ut barn/unga som motsats till vuxna. Att de inte tillåts vara allt de är och vill vara.

Nedvärderande barnsyn
Tyvärr så stannar det inte vid att barn och unga inte ges möjlighet att ta roller eller positioner som traditionellt sätt tillskrivs de vuxna. Vi ser att det finns en generell nedvärderande syn på barn och ungas förmåga, kompetens och kunskap. Barn och ungas initiativ, kunskaper och intressen förminskas, görs oviktiga, dumförklaras och förlöjligas i relation till de vuxnas. Detta syns till exempel i språket, när barn används som etikett för att visa att något är sämre eller dåligt. Som i skillnaden mellan idrott och barnidrott, teater och barnteater, eller i begrepp som barnslig, väx upp, omogen.

Vad tycker ni som läser bloggen? Vad har ni varit med om när det gäller ålder och makt? Kommentera gärna inlägget eller maila oss på ungochdum@svea.org.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf