Tyckande har ingen Åldersgräns

Postad av Skriv vad du tycker > Amanda Bengtsson Jallow : 30 November 17:05

I vintras fyllde jag arton och då fick jag helt plötsligt väldigt många nya möjligheter, privilegier och förmåner tack vare min ålder. Staten ansåg att jag nu var mogen nog att göra en massa nya saker. Från en dag till en annan kunde jag, om jag ville, köra bil, dricka öl, röka, snusa, och vara med och påverka samhället genom min röst. Samtidigt som min sjuttonåriga kompis får sitta hemma och käka chips eller något annat lika obetydligt för att han inte ansågs vara tillräckligt gammal.

Varför är det såhär? Jo för att det finns en åldersgräns som exkluderar honom från att göra de saker som jag som myndig får lov att utföra. Jag anses vara gammal nog att tycka, tänka, ta ansvar och fatta beslut. Om jag vill har jag möjligheten att förändra mitt liv totalt, jag kan både förbättra det och förstöra det. Samhället och staten anser helt enkelt att jag nu ska ha samlat på mig tillräckligt mycket erfarenhet för att kunna göra allt detta.

Fast vad säger egentligen att jag som nybliven artonåring är mogen och kunnig nog att fatta alla dessa beslut? Eller snarare, vad säger att du som sextonåring inte är mogen nog att fatta dem? Ingenting skulle jag vilja påstå. Allt handlar i princip enbart om erfarenheter, ansvarstagande och intresse. Egenskaper som inte alls behöver ha något med ålder att göra. Visst, jag kan hålla med om att det är större chans att en femtioåring har mer livserfarenhet och kan ta mer ansvar än en femtonåring, men det absolut inte säkert. Det finns väldigt många barn som tar mycket mer ansvar i hem och skola än vad en genomsnittlig tjugoåring gör. Trots detta får tjugoåringen många fler befogenheter, tack vare åldern.


Så varför räknar man ständig bort och osynliggör unga människor åsikter och tankar på grund av något så fånigt som en siffra, när erfarenhet och ansvarstagande inte alls behöver ha med ålder att göra? Jo, för att det finns en lagstiftad åldersgräns som säger att de som befinner sig under den inte är något att räkna med. Det är extremt orättvist, och inte nog med att det är extremt orättvist, det är dessutom dåligt för samhället i stort. För när man gör på det här viset tappar man många betydande och viktiga åsikter. För dagens ungdomar är i regel väldigt upplysta, kunniga och medvetna. 


Det är också därför jag tycker att anpassa en del åldergränser, genom att helt enkelt sänka dem, är det enda rätta. Naturligtvis inte alla, det är inte hållbart, då det såklart finns en hel del åldergränser som måste vara kvar där de är. För att de är ditsatta för att skydda barn och ungdomar mot saker som oftast är extra skadliga för unga människor. Såsom alkohol, tobak och sex. Men inom de områden man har möjlighet att se över de befintliga åldergränserna bör man göra det, förslagsvis inom de områden där det handlar om att tänka och resonera. För, som sagt, att kunna ta ställning, tycka och tänka behöver absolut inte ha något med ålder och göra.

Amanda deltog i utbildningshelgen Skriv vad du tycker, som Ung&Dum arrangerade tillsammans med projektet Yttrandefri.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf