Brev till makten

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 28 November 08:48

Idag börjar Ung&Dums val. Barn och unga i hela Sverige ska rösta på sin viktigaste politiska sakfråga. Valresultatet kommer efter valet att göras om till kravlistor till de som sitter på makten. Det är dags att politiker och makthavare börjar förbereda sig på att lyssna och jobba. För att förvarna dem skickade vi det här brevet till alla riksdagsledamöter.

Kära Makthavare


Vad gör du för att efterfölja barn och ungas rätt till inflytande?

Alltför många säger att barn och unga är framtiden, men utestänger dem från att vara med att påverka i de beslutprocesser som bestämmer hur framtiden ska se ut. I barnkonventionen står det klart och tydligt att barn och unga har rätt till inflytande. Som ett land som anser sig vara barnrättsvänligt kan inte Sverige tumma på den rätten.

Det finns alldeles för många exempel på när barn och unga utestängs från att vara med och påverka samhällets utveckling. Nu senast har vi Framtidskommissionen som under ett och ett halvt år ska fundera på vilka utmaningar vi kommer att möta framöver och hur vi kan hitta lösningar till detta. Ett stort projekt. Bland de som sitter i kommissionen hittas endast en person under 30 och gruppen har en medelålder på 47 år. Var är de unga drivna personerna? De som kommer att verka i den framtid som diskuteras?

Vi vet inte hur tankarna har gått när Framtidskommissionen utsetts, men i de allra flesta fall när unga stängs ute från att vara med och påverka är det på grund av två saker. Det är jobbigt att veta var de unga finns, hur de ska tillfrågas och hur det ska tas vidare. Det är lättare att som vuxen säga att en använder sig av ett barnperspektiv.

Vi på Ung&Dum menar att det inte räcker med att vuxenvärlden säger att de använder ett barnperspektiv. Endast barn kan ha ett barnperspektiv! För att hjälp makten med att få med barn och unga i påverkansprocessen håller nu vi på Ung&Dum ett val. Mellan 28 november och den 11 december ska barn och unga rösta fram sina viktigaste politiska sakfrågor. Valfrågorna kommer från barn och unga själva. Vi har samlat in mer är 4 500 förslag, analyserat dessa och gjort dem till 24 valfrågor. Utifrån valresultatet ska sedan Ung&Dum tillsammans med de som röstat göra kravlistor till dig som makthavare.

Tillsammans med barn och unga gör vi alltså den tunga delen av jobbet. Sen är det upp till dig. Hur ska du vårda dessa röster, tankar, åsikter och idéer? Hur ska du visa de barn och unga som röstat att du inte endast ser dem som framtiden, utan ger dem ett värde som medborgare här och nu?


Bästa hälsningar

Projektgruppen i Ung&DumUng&Dum har bara skickat brevet till de som sitter i riksdagen. Det finns sjukt många fler som borde läsa brevet och förbereda sig, det kan vara lärare, rektorer, kommunpolitikern, ledarskribenten, VD för ett stort företag, ordföranden för organisationen, bloggaren som alla läser, twittraren som alla retweetar, journalisten, chefredaktören och många många fler. Vet du någon som du tycker borde läsa det? Skriv ut brevet och skickat det. Du kan skriva under det själv eller låta Ung&Dum stå som avsändare.

Kommentarer

Berit Högman

Berit Högman
29 November 15:47

Hej!
Ett bra initiativ! Ser verkligen fram emot resultatet från omröstningen om viktigaste framtidsfrågorna. Jag vill bara påminna om att det är regeringen - inte riksdagen som tillsatt framtidskommissionen med den höga medleåldern. Jag ska följa er här på FB och se hur det går!

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf