Den stora vita medievärlden

Postad av Ung&Dum Crew > Gülsen Uz : 23 November 17:15


Massmedia är så himla snurrig och ensidig, så jag blir bara trött och förbannad! Jag ska förklara varför.

Media ger hellre utrymme åt de problem som tillskrivs icke-vita, än åt de som upplevs av dem. Media skriver gärna om fattigdomen i utomeuropeiska länder, men sällan orsakerna till deras fattigdom och Europas rikedom. Varför är det så? Jo. för att vita eliten har tagit patent på att beskriva verkligheten. Det här tas för givet och betraktas som normalt, och är absolut inget som ifrågasätts. I sin tur leder detta till ett utestängande av röster, erfarenheter och perspektiv som kan störa den "sanning" som maktutövandet vilar på. Och detta har Nyheter24:s chefredaktör Ehsan Fadakar gjort med sin granskning av ledarskribenter i Sveriges största tidningar. Hans granskning visar att ledarspalterna baseras uteslutande på vita människors erfarenheter, tolkningar och perspektiv. Då är det ju inte konstigt att bevakningen av icke-vita förknippas med problemämnen, såsom integrationsvårigheter, terrorism, våld och brottsligheter.

När Fadakar publicerade sin text och kritiserar eliten blir han i sin tur kritiserad av dem. Han anklagas för att vara överkänslig och inte tillräcklig kapabel nog att bedöma. Det vita eliten har svårt att förstå, är att en ledarspalt av en ansedd skribent ger större negativa följder än hundra fördomsfulla samtal på skolan. Därför är det viktigt att vi lyfter fram hur det ser ut hos redaktionerna. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar att det bara är vita människors ståndpunkt och perspektiv som ges mening och innebörd om hur världen och människor är och bör se ut. Därför är vita eliten i media en del av skapandet och upprätthållandet av den ensidiga och rasistiska bilden av icke-vita som "de andra".
Kommentarer

Christer Edman

Christer Edman
23 November 21:17

All förändring och det som är främmande mot nuvarande förhållanden möter oftast kompakt motstånd. Detta är vanligt inom alla organisationer. Jag lyssnade på ett intressant föredrag av Joachim Berner om media som bekräftade det. Människor som fått makt och status klamrar sig kvar vid den på alla sätt de kan. Att stötta nya förmågor som har passion och drivkraft borde vara varje sann ledares målsättning. Idag är maktstrukturen VIT och består främst av MÄN. Ser mycket framemot att följa ert viktiga arbete i de sociala medierna.

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf