Uppror mot betygstressen!

Postad av Skriv vad du tycker > Emma Makris : 17 November 17:42

Igår var jag en utav stressomanerna...Pluggade i sista stund, fick ont i magen när jag glömt ett läxförhör och skämdes när jag kom fem minuter försenad till skolan när bussen strulat sig. Rädd för vad min omgivning skulle tycka om det.

Att en ung tjej som jag känner en sån stor press på att alltid leverera femstjärnigt i skolan trots att det kan få mig att må dåligt är ett problem, det är fan fel! Av någon otroligt irriterande anledning har vi normer i samhället som ska agera riktlinjer i varje beslut vi tar. Denna norm och samhällsideal säger surt nog att en tjej ska vara på topp i skolan, aldrig klaga när det blir för mycket och vara vacker. Vi blir framställda som små gulliga dockor med samma personlighet, utan plats för att vara unika och ha skillnader. Det är så jävla fel!

Jag bombarderas varje dag utav saker som tyder på att allt fler unga flickor får panik när det kommer till betygen. Kompisarna på bussen diskuterar betygsmål för att analysera bästa sättet att nå mvg, i Facebookloggar avslöjas provuppgifter för att hjälpa vänner i nöd och mitt i natten kan man få telefonsamtal av någon som desperat försöker ta reda på fakta till läxförhöret hon glömde skulle vara dagen efter.

Det är pressen hemifrån, jämförelsen med kompisarna och bilden media trollar fram om att vi ska vara superhjältar, det vill säga: alltid ligga på topp, aldrig be om hjälp, skratta fast vi ibland vill slänga oss i sängen gråtandes och bara acceptera att det är så. Att skolan idag tar makten över livet hos tjejer som mig i minst tio år gör mig mörkrädd. Tio år där vi blir hjärntvättade till att tycka att pressen är vardagsmat, bara fokusera på skolan och glömma att uppskatta alla kulörer runt omkring oss.

Betygstress. Det är bra att ha drömmar och mål, gärna stora drömmar och alltid hålla fast vid de riktigt jäkla hårt. Människor i din omgivning kommer nämligen försöka ta dem från dig för att själva nå triumf i livet. Något mamma, pappa, din lärare eller personer runt dig kanske aldrig kommer lära dig är att det alltid finns olika vägar till din önskedröm. Vägarna är bara olika svåra att ta sig fram på. Väljer du till exempel att följa normen kring den klassiska utbildningen (grundskola, gymnasium och högskola) så har du "rätt" antal pappersbetyg i handen efter dessa år i skolbänken. Den lappen visar att du har kunskap och ger dig företräde på vägen. Viktig att veta är att det alltid finns nya möjligheter, andra stigar och val att ta.

Att sträva efter att en grupp helt unika individer ska följa samma skolsystem istället för att anpassa skolsystemet efter individen är absurt och huvudreceptet till att unga tjejer känner betygstress! Vi måste sluta tycka att alla normer är så viktiga, se gemenskap istället för klyftorna, hjälpa varandra istället för att trampa ner varandra och göra uppror mot den osunda betygstressen. Punkt.Emma deltog i utbildningshelgen Skriv vad du tycker, som Ung&Dum arrangerade tillsammans med projektet Yttrandefri.

Kolla in Emmas klipp till Att Rösta På Låtsas och kika in hennes Blogg.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf