Trött och tråkigt i Radio1

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 16 November 17:48

Unga av idag alltså, vad ska man säga? De vill ju inte engagera sig....

Har du hört det förut? Det har jag! Alldeles för många gånger dessutom. Idag var det dags igen. Cissi Wallin på Radio1 bestämde sig för att lyfta frågan i sitt program. Hon ställde sig frågan Varför är det färre och färre ungdomar som engagerar sig politiskt.

Först och främst så kan jag berätta att med färre och färre, syftar Cissi Wallin på att allt förre unga är medlemmar i partipolitiska organisation, deltar i lagliga demonstrationer och skriver under namnlistor. Vi försökte ringa in och gnälla live, men efter fyra försök gav vi upp och istället kommer nu våra perspektiv i ett inlägg.

Första problemet i programmet är att vinkeln är uttjatad och dessutom helt felaktig. Unga engagerar sig inte mindre. De engagerar sig på andra sätt. Om en säger att endast de som är engagerade i partipolitiska ungdomsförbund är politiskt engagerade så är det att pissa i ansiktet på alla andra organisationer som jobbar sjukt politiskt. Vad sägs om Ungdom mot Rasism, Sveriges elevråd - Svea, Rädda Barnens Ungdomsförbund, Megafonen, CISV, Sveriges Ungdomsråd, Jagvillhabostad.nu, RGRA - Rörelsen Gatans Röst & Ansikte eller kanske Ung&Dum med våra drygt 870 ambassadörer? Jag kan hålla på bra mycket länge till och rabbla upp föreningar, organisationer, projekt, löst sammansatta grupper som jobbar fett politiskt, men som inte ryms inom den trånga raman för vad som är politiskt engagemang om en endast kikar på partipolitik, namninsamlingar och lagliga demonstrationer.

I programmet försökte de ändå prata om andra sätt att engagera sig, som till exempel via Internet. Men det påstods att det inte leder till verkligen förändring. Då kommer vi till nästa grej. Förändring sker inte enbart genom att skriva faktiska motioner. Ibland är det bästa att få någon annan att skriva motionerna åt en. Varför skulle annars organisationer, företag, föreningar med flera lägga så mycket tid på att opinionsbilda och påverka politiker till att ta tag i just deras hjärtefrågor?

Mitt största problem med programmet är ändå att det befäster alla konstiga föreställningar som finns av barn och unga. Varför inte lyfta blicken lite? Prata om något nytt istället för att fortsätta mala om att "unga engagerar sig inte". Varför inte försöka lyfta alla de sätt som unga engagerar sig som inte syns i rapporter från vuxenvärlden? Varför köpa bilden av att det enda sättet att engagera sig på är det sätt som vuxna gör?

Jag skulle vilja höra ett peppigt radioprogram där unga som gör sin grej och når resultat får komma fram och ge tips. Det finns så många balla exempel! Framförallt vill jag inte sitta och lyssna på när unga målas ut som lata, oengagerade och dumma.


Med det sagt så slänger jag in vår film UNGJÄVLAR. Kanske ger en tydligare bild av vad jag menar med att engagemang kan se annorlunda ut, men fortfarande vara fett politiskt.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf