Trött på Rasism? Gör något åt det!

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Isabella Andersson : 10 November 12:25

Sitter du hemma på kammaren och är trött på rasism? Har du lust att göra något åt det? Gör som mig!

Jag satt hemma för några dagar sedan och kände för att påminna politikerna i Nyköping om att de borde göra något åt rasismen som är ett ständigt samhällsproblem och alltså deras skyldighet att motverka. Jag är trött på allt prat om alla människors lika värde och att alla människor ska ha samma rättigheter när de samtidigt inte gör mycket åt rasismen. Det är där många andra problem grundar sig och det är där man måste ta tag i det. Därför gjorde jag enligt nedan och jag uppmanar alla att göra likadant i er kommun om ni känner likadant.

1. Hitta mailadress till alla partier som har plats i ditt kommunfullmäktige, om partiet inte har en mail kan du maila ordförande eller gruppledare för partiet. Kontaktuppgifter till dessa hittar du på partiets och/eller din kommuns hemsida.

2. Skriv ett mail till alla partier där du frågar vad de gör lokalt mot rasism, främlingsfientlighet och intolerans. Fråga även vad de vill göra i framtiden, för att de inte ska kunna hävda maktlöshet om de är i opposition. Skriv också gärna dit något om rasism som samhällsproblem och deras skyldighet att motverka och förebygga. Då är det troligare att du får ett seriöst svar.

3. Hälsa från dig och kanske lite vänner som du får med på tåget, ju fler desto bättre! Sedan är det bara att skicka.

Nu är det bara att vänta på svar. När du fått svar kan du ta ställning då till hur du vill ta det vidare. Du kan välja från alternativen nedan.

- Gör ingenting. Ditt mail har redan fyllt ett syfte eftersom du med det visar frågans vikt och att det finns folk som bryr sig om vad politiker gör mot rasism. De som fick mailet kommer ha det gnagandes i bakhuvudet i framtiden när denne ska ta beslut, skriva handlingsplaner eller ha kafferast.

- Om du fick dåligt svar eller inget svar, klaga! Skriv till partiet, blogga om deras svagheter,twittra om att du är sur, eller skriv kanske en insändare till lokaltidningen om hur du vill att de ska jobba mot rasism. (Då kan du till exempel nämna mer antirasism i skolan och att kommunen bör ta in extern hjälp till politikerna för att de ska lära sig mer om hur man motverkar rasism.)

- Om du fick bra svar, beröm! Blogga, facebooka och twittra om hur bra partiets arbete mot rasism är. Eller kanske skriv en insändare med uppmaning till övriga partier om att apa efter.


Den här mallen kan såklart användas i någon annan fråga än rasism också. Du kanske undrar vad som görs för att förbättra skolmaten, kollektivtrafiken eller shoppingen. Du kan då göra precis samma sak, snabbt och enkelt!


Lycka till nu med ditt arbete!


Fotografi av Gunta Podina

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf