Jag är inte emot graffiti, men....

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 07 November 17:12

Tidigt imorse åkte jag ut och mötte Hugo från Graffitifrämjandet för att filma deras klipp till vår kampanj Att Rösta På Låtsas. Det var ganska kallt och grått ute och jag var inte direkt peppad, men när vi kom fram till väggen vi skulle filma vid ändrades mitt humör djäkligt snabbt. Kolla på den här bilden så förstår du säkert varför.


Målning av Erse

Ung&Dum har tidigare skrivit en del om graffitifrågan, och åkte runt med Art of the Streets för att prata om synen på ungas engagemang. Det finns nämligen en bild av graffiti som ett "farligt" engagemang. De som sysslar med graffiti är kriminella och framförallt blir de ännu mer kriminella ju längre de håller på. Det konstiga med de personer som målar upp den här bilden, de som förespråkar nolltoleransen, är att de väldigt sällan möter graffare och pratar med dem. När Art of the Streets var på Kägelbanan i Stockholm i augusti var det endast en av nolltoleransförespråkarna som dök upp, Christoffer Järkeborn. I debatten erkände han att det här var första gången han träffade graffitimålare. Utan att möta några som utför konsten tar nolltoleransförespråkarna ändå beslut om graffiti och hur det får utföras. Eller rättare sagt hur det inte får utföras. Nolltoleranserna är inte bara emot att olagligt klotter. Utan tycker också att det inte ska finnas några öppna väggar, där vem som helst får måla lagligt.

Ett vanligt argument som används mot att det ska finnas öppna väggar är att "öppna väggar inte funkar". Problemet är att de enda som får definiera vad "funkar" betyder i det här fallet är de som är emot graffiti. Inte de som faktiskt sysslar med det, för dem vill nolltoleransarna inte träffa. Det är mycket som är snurrigt i debatten om graffiti, mycket som inte går ihop. Snurrigast är ändå att nolltoleransarna som till exempel förbjöd Art of the Streets att annonsera i Stockholm, trots alla förbud och skräckmålningar av graffiti och graffitimålare. Ändå påstår att de inte är emot graffiti (som Ulla Hamilton gjorde i debatten i Aktuellt den 29 september). Till alla dem som säger "Jag är inte emot graffiti, men..." tillägnar vi nu Graffitifrämjandets klipp.

Kolla också in vår film om engagemang. Vad säger du? Vad är engagemang, och vem får bestämma det?Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf