Duktig trots din ålder?

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 10 Februari 09:13

Sen jag började jobba med Ung&Dum har jag sprungit på så himla många framgångsrika unga. De är sjukt duktiga på det de gör, jobbar hårt, men stöter alla på liknande bemötande från vuxenvärlden. De blir inte riktigt tagna på allvar. Det verkar nästan som att vuxenvärlden inte kan komma på något roligare än att trycka ner framgångsrika unga rätt ner i skorna. Framförallt om den unge personen kliver utanför normerna och engagerar sig mer än vuxenvärlden hade förväntat sig.

Det finns olika sätt att trycka ner den unga. Det många som jag pratat med stöter på är att de blir ifrågasätta utifrån sin kompetens och ålder. Ofta får de höra "Hur kan du det här, du som är så ung?". En fråga som sedan följs upp med "Hur mycket hjälp får du?" Det verkar som att det finns någon konstig bild av att barn och unga inte kan göra saker själva. Att fråga om den unga har fått hjälp är egentligen en helt störd fråga. Som att få hjälp av andra är det värsta man kan få? Som att hjälp skulle göra att allt ballt som personen lyckats med skulle vara en lögn. Sen glömmer man faktiskt bort att unga kan absolut göra en massa balla grejer helt själva. Oftast kommer den frågan utav att de vuxna inte skulle klara av att göra samma sak och tänker, kan inte jag, kan inte du som är så ung!

När unga sysslar med sådant som vuxenvärlden inte förstår, reagerar vuxenvärlden oftast på två sätt. Om den unga jobbar med något som den vuxna tycker är intressant, men inte kan själv, så kommer frågan; "Varför tycker DU att det här är intressant?" Att vi alla har olika intressen och att intressen inte hänger ihop med ålder är något som vuxenvärlden alltför ofta glömmer. När unga jobbar med något den vuxna inte kan och inte förstår, får de ofta höra en fråga som är ännu mer irriterande. "Vad vill du göra när du blir stor?" I den vuxnas värld finns det nämligen inte en möjlighet att någon kan/vill göra något som den vuxna inte förstår. "Spela dataspel? Det kan man väl inte jobba med?"

När de vuxna äntligen fattat vad den unga personen sysslar med och hur grym den är på att göra just det den gör, då kommer nästa välmenande, men ack så nedvärderande kommentar; "Ta inte på dig för mycket nu!" Det råder nämligen någon slags rädsla för att ungas intressen är som dagsländor, kryp som bara lever en dag och sen dör en snabb smärtfri död. Som att unga inte skulle kunna slutföra något som tar längre än en dag att göra. Och att unga om de misslyckas med att slutföra något skulle bli förkrossade och aldrig hämta sig igen.

Det är dags att vuxna inser att grymma unga som lyckas med sin grej, inte lyckas trots sin ålder. Att ålder över huvud taget inte har med saken att göra. Det enda som gör framgångsrika unga lite grymmare är att de tagit sig förbi alla "välmenande" snaror som vuxenvärlden lagt upp.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf