Att fly är ingen utflykt!

Postad av Ung&Dum Crew > Ung&Dum Crew : 26 Oktober 14:14

Att fly är ingen utflykt! Så beskriver Röda Korsets Ungdomsförbund sitt rollspel På Flykt. Tillsammans med Utbildningsradion och Röda Korsets Ungdomsförbund bjöd vi in alla partipolitiska ungdomsförbund att vara med i rollspelet.

Vi samlades på Fryshuset. Deltagarna delades slumpvis in två "familjer" och sedan fick de börja flykten från Sverige mot Marocko. Genom att läsa vad som stod på de olika lapparna runt om i klassrummet fick de välja mellan olika alternativ hur de skulle ta sig vidare. Väl framme i Marocko hamnade de hos Migrationsverket, och där hamnade de i förhör.

Efter rollspelet pratade vi om hur deltagarna upplevt det hela. Många pratade om känslan av maktlöshet, rädslan för att säga sanningen och hur det kändes att bara välja mellan dåliga alternativ.

Se klippet från dagen
Det var en väldigt lärorik och spännande dag, fylld med intressanta diskussioner. För oss som inte var med var det spännande att se hur mycket alla levde sig in. Hur de nästan kunde bli osams för att de hade för lite pengar, för att någon i "familjen" ville ljuga eller chansa på en annan lösning. Helt plötsligt ropade någon högt "fattar du inte, Sara är död".

Efter dagen kunde politikerna gå hem. Det här är inte deras verklighet. Men väldigt många befinner sig på flykt. I Utbildningsradions dokumentär Ensamkommande Flyktingbarn får du följa Ali, Reza, Mortaza, Aster, Hanna, Amin och Hadi, och höra deras historia. I måndags hade även Utbildningsradion en temasändning där en del av problematiken som dokumentärserien plockat upp diskuterades. Om du inte redan sett dem, så gå in och kolla!
Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf