Makten åt barnen i böckernas värld

Postad av Ambassadörer & Utbildare > Karin Rubenson : 06 Oktober 11:25

Det finns få som möter så mycket litteratur som barn. På biblioteken står barnböckerna för en väldigt stor del av utlåningen. Det läses högt på förskolor, hemma, i skolan… Barnböckerna blir film. Figurer ur barnböcker görs till gosedjur, målas på tavlor, blir till dekorationer. Barn och litteratur är beroende av varandra, men det är kanske inte så många som tänker på vad det betyder.

För något som utmärker barnlitteraturen, något som gör den till något annat än vuxenlitteratur, det är ju just skillnaden mellan författare och läsare. Författaren är, med några få undantag vuxen, men de som läser är ett barn. Barnlitteratur skapas av de med makt, för att tas emot av de maktlösa.

Barnlitteraturen har en ganska kort historia, och böckernas uppgift har länge varit att uppfostra, forma och anpassa barnen till samhällets normer. Men vi kan också i barnlitteraturen se hur normerna ifrågasätts på nytt och på nytt. I de flesta barns verklighet råder en vuxennorm, vilket syns i barnlitteraturen. Skillnaden är att i böckerna tillåts det att barn bryter mot, och överbevisar normerna. Titta bara på Pippi Långstrump, som inte låter inordna sig under några regler och normer som hon inte kan se poängen med. Pippi betonar att normerna inte är konstanta och oföränderliga, genom sina historier om hur det minsann är på andra ställen i världen, där människor går baklänges eller äter karameller hela dagarna i skolan.

I barnlitteraturen, särskilt i modern barnlitteratur, möts vi ofta av barn som ifrågasätter och bryter mot normer. Barnen är de kompetenta, problemlösarna, de överlägsna. Ofta har de fördelar just för att de är barn. I barnlitteraturen uppvärderas barnen och får möjlighet att förändra, inte på vuxenvärldens villkor, utan just som barn.
Naturligtvis finns det undantag, det gör det alltid, men det kompetenta barnet är nu betydligt vanligare i barnlitteraturen än motsatsen. I böckerna möter barnen en värld där de tas på allvar. Steget till att överföra det sättet att tänka till verkligheten borde inte vara så stort.


Karin Rubenson är en av Ung&Dums fantastiska utbildare!

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf