Kött och blod

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 04 Oktober 15:56

I helgen har vi varit i Tierp och Sundsvall med Art of the Streets. Som vanligt har det varit två sjukt bra dagar, med massa grymma unga som målat på bussen, pratat engagemang och sina viktigaste frågor till VALET.

En sak som vi pratat väldigt mycket om just i helgen är stereotyper och fördomar. Mitt i ett samtal sa en i Art of the Streets-gänget att han läst att "Stereotyper är bilder som väntar på ett fyllas med kött och blod". Jag tänkte mycket på just den meningen under helgen. Det stämmer verkligen. Vi går runt med en massa bilder och fördomar om hur vissa personer ska vara och bete sig, så fort vi ser någon som passar in i den bilden så får vi stereotypen uppfylld.

En fransman med randig tröja, basker, mustach och en baguette under armen.
En caféälskande indiepopare.
En tråkig nykterist.

Vi pekar och fnissar när vi ser någon som spelar rakt in i bilden av hur vi tror att de ska vara. Om någon inte passar in i bilden av stereotypen är den personen undantaget.

I Tierp i fredags hängde en tjej runt bussen nästan hela dagen. Hon målade på bussen, var med i skisstävlingen och gick helt och fullt upp i graffiti-grejen. Hon berättade att hon egentligen hade träning, men valde att stanna kvar med oss hela dagen istället. Vi frågade inte vad hon tränande, utan tyckte mest att hon var skön som hängde kvar med oss. Dagen närmade sig sitt slut och det var dags att välja vinnare i skisstävlingen och dela ut de fyra sprayburkarna som vinnaren får. Hon vann! Hon böjde sig ner och öppnande väskan för att packa ner burkarna. För att få plats med dem lyfte hon ut lite saker, bland annat sina konståkningsskridskor. Det visade sig att denna graffitimålande tjej även var konståkare. Vi blev något paffa. Det var inte vad vi väntat oss.

Säger vi graffitimålare är det en helt annan bild som väntar att fyllas med kött och blod. Lyssna bara på inslaget i Aktuellt från i torsdags. Det är kriminella unga som blir grovt kriminella som äldre. Inslaget i Aktuellt visar vad den bilden också kan användas till. I inslaget kroppsvisiteras två unga, som inte gjort något, för att de ser ut som någon som skulle kunna klottra. Det är dags att öppna ögonen och se att den bild som målas upp av graffitimålare är väldigt förenklad.

Frågan är vilka andra bilder vi går runt med som vi bara vill fylla med kött och blod? Vilka bilder som faktiskt gör att vi inte ser en massa personer för vad de är, kan och vill? Det är nog dags att vi alla funderar på det ett tag och öppnar upp ögonen. Vi behöver förenklingar eftersom världen är för komplicerad för att vi ska kunna förstå alla detaljer. Men att luta sig tillbaka och låta fördomarna och stereotyperna få leda våra bilder av verkligheten, det är bara att vara lat.

Någon som är jobbar med att krossa fördomar och bryta normer är Ida Östensson och hennes projekt Crossing Boarders. Idag frontar hon vår kampanj Att Rösta På Låtsas, kolla kolla!

Ordmolnet av viktigaste frågorna från Sundsvall och Tierp
Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf