Antirasism=verb

Postad av Ung&Dum Crew > Maja : 09 Februari 17:37

Idag har vi skrivit en del om rasism och antirasism här inne på bloggen. Gülsen skrev om Skapandet av Vi och Dem, och Ola från Ungdom mot Rasism berättade om vad det egentligen är som gjort honom till så sjukt anti. När det gäller rasism och antirasism så har jag funderat en hel del på det den senaste tiden. En sak som jag undrar över är, varför är antirasism ett substantiv?

Det var ett tag sen jag gick ut skolan, men det finns en ramsa som fortfarande sitter fast i mitt bakhuvud.
"Substantiv är namn på ting, till exempel hatt och ring.
Verben säger vad vi gör till exempel ser och hör."
Det som ramsan gör är att tydligt visa vad skillnaden är på just substantiv och verb. Substantiv är något passivt, ett namn som fås och sedan finns kvar för all framtid. Hatten måste bli sjukt trasig innan den förlorar sitt namn. Verben däremot är något vi aktivt måste göra för att få behålla det. Så fort vi stannar och slutar förlorar vi verbet. Det är just därför jag tycker att antirasism borde vara ett verb. Det borde vara självklart för alla att antirasism är något vi bär med oss och hela tiden utövar aktivt.

Alldeles för många säger att de jobbar antirasistiskt eller att de är antirasister, men när det kommer till deras handlingar finns det inget i dem som aktivt jobbar mot rasism. Antirasism är något vi gör varje dag. Det är när vi aktivt tar avstånd mot rasismen och de rasistiska strukturer som finns. Att slåss mot strukturerna kan vara svårt nog, men det kan också handla om att bara säga ifrån när någon uttrycker något som är smygrasistiskt (eller helt klart rasistiskt), eller så kan det vara att utmana sig själv i sina egna uppfattningar och fördomar.

När vi slutar se antirasism som ett substantiv och istället börjar behandla det som ett verb som vi kommer kunna göra något åt rasismen i Sverige.

Kommentarer

Du måste vara inloggad via Facebook för att kommentera, login-knapp finns längst upp till höger.

Följ oss på

Följ Ung & Dum på Twitter Följ Ung & Dum på YouTube Följ Ung & Dum på Facebook Maila oss
svea centrummotrasism rbuf